Szakszuka - pomysł na śniadanie bez chleba

Szakszuka to wyjątkowo sycące danie na śniadanie. Może nie jest to codzienna propozycja, ale raz w tygodniu zdecydowanie warto spróbować. Przepis na szakszukę znajdziesz poniżej.

Szakszuka - jak przygotować? Czym jest szakszuka?

Szakszuka to nic innego jak jajka w sosie pomidorowym, nie jest to trudne danie, ale przygotowanie szakszuki na ostatnią chwilę tuż przed wyjściem do pracy może grozić małą katastrofą. Jak przygotować szakszukę? Dokładny przepis prezentujemy poniżej. 

Szakszuka - składniki. Lista produktów 

Z pewnością większość z poniższych punktów każdy bez problemu odnajdzie we własnej kuchni. Oto pełny spis składników potrzebnych do przegotowania szakszuki: 

  • olej - 3 łyżki, 
  • jajka - 4 sztuki, 
  • cebula dymka - 2 sztuki,
  • ząbek czosnku - 1 sztuka,
  • szczypiorek - 1 sztuka,
  • kilka kawałków wszystkich kolorów papryki, 
  • krojone pomidory - 1 puszka, 
  • słodka papryka - 1 mała łyżeczka, 
Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Szakszuka krok po kroku

Jak przygotować szakszukę krok po kroku? Potrawa sama w sobie nie jest skomplikowana, cały proces jest dosyć łatwy, ale należy zarezerwować sobie odrobinę wolnego czasu.  

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. 
  2. Następnie przejdź do pokrojenia papryki. 
  3. W kolejnym kroku tak przygotowane warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, aż staną się miękkie. 
  4. Następnie należy dodać słodką paprykę i posiekany czosnek. 
  5. Teraz przyszedł czas na pokrojone pomidory, które dodajemy do duszonych i przyprawionych warzyw. Całość ponownie dusimy, aż wyparuje cała woda. 
  6. Następnie należy uformować łyżką trzy zagłębienia w sobie, w które wbijamy jajka. Całość należy posolić i dodać pieprz i poczekać około 5 minut, aż jajka się zetną. 
  7. Na koniec szakszukę należy posypać szczypiorkiem. 

Zobacz też: Jajecznica z kurkami - aromatyczne śniadanie krok po korku

Co do szakszuki? Najlepsze dodatki 

Same jajka z pomidorami niektórym mogą nie wystarczyć. Co do szakszuki można dodać po to, aby uzyskać jeszcze ciekawszy wachlarz smaków? Poniżej prezentujemy kilka propozycji smacznych duetów. 

  • szakszuka z fetą, 
  • szakszuka z mozzarellą, 
  • szakszuka z łososiem, 
  • szakszuka z tuńczykiem, 
  • szakszuka z tartym żółtym serem, 
  • szakszuka plus peperoni, 
  • szakszuka plus papryczka chili, 
  • szakszuka z ogórkami kiszonymi, 
  • szakszuka z białym wędzonym serem. 

Szakszuka - ile kalorii? 

Skoro jest to danie, które można zejść bez chleba warto znać wartość kaloryczną szakszuki. W końcu osoby, które rezygnują z pieczywa, często chcą zadbać o linię. Jedna porcja szakszuki w podstawowej wersji to około 215 kcal.

Zobacz też: Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.