Szakszuka - jak przygotować? Czym jest szakszuka?
Szakszuka to nic innego jak jajka w sosie pomidorowym, nie jest to trudne danie, ale przygotowanie szakszuki na ostatnią chwilę tuż przed wyjściem do pracy może grozić małą katastrofą. Jak przygotować szakszukę? Dokładny przepis prezentujemy poniżej.
Szakszuka - składniki. Lista produktów
Z pewnością większość z poniższych punktów każdy bez problemu odnajdzie we własnej kuchni. Oto pełny spis składników potrzebnych do przegotowania szakszuki:
- olej - 3 łyżki,
- jajka - 4 sztuki,
- cebula dymka - 2 sztuki,
- ząbek czosnku - 1 sztuka,
- szczypiorek - 1 sztuka,
- kilka kawałków wszystkich kolorów papryki,
- krojone pomidory - 1 puszka,
- słodka papryka - 1 mała łyżeczka,
Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników
Szakszuka krok po kroku
Jak przygotować szakszukę krok po kroku? Potrawa sama w sobie nie jest skomplikowana, cały proces jest dosyć łatwy, ale należy zarezerwować sobie odrobinę wolnego czasu.
- Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę.
- Następnie przejdź do pokrojenia papryki.
- W kolejnym kroku tak przygotowane warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, aż staną się miękkie.
- Następnie należy dodać słodką paprykę i posiekany czosnek.
- Teraz przyszedł czas na pokrojone pomidory, które dodajemy do duszonych i przyprawionych warzyw. Całość ponownie dusimy, aż wyparuje cała woda.
- Następnie należy uformować łyżką trzy zagłębienia w sobie, w które wbijamy jajka. Całość należy posolić i dodać pieprz i poczekać około 5 minut, aż jajka się zetną.
- Na koniec szakszukę należy posypać szczypiorkiem.
Zobacz też: Jajecznica z kurkami - aromatyczne śniadanie krok po korku
Co do szakszuki? Najlepsze dodatki
Same jajka z pomidorami niektórym mogą nie wystarczyć. Co do szakszuki można dodać po to, aby uzyskać jeszcze ciekawszy wachlarz smaków? Poniżej prezentujemy kilka propozycji smacznych duetów.
- szakszuka z fetą,
- szakszuka z mozzarellą,
- szakszuka z łososiem,
- szakszuka z tuńczykiem,
- szakszuka z tartym żółtym serem,
- szakszuka plus peperoni,
- szakszuka plus papryczka chili,
- szakszuka z ogórkami kiszonymi,
- szakszuka z białym wędzonym serem.
Szakszuka - ile kalorii?
Skoro jest to danie, które można zejść bez chleba warto znać wartość kaloryczną szakszuki. W końcu osoby, które rezygnują z pieczywa, często chcą zadbać o linię. Jedna porcja szakszuki w podstawowej wersji to około 215 kcal.
Zobacz też: Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie