Szakszuka - pomysł na śniadanie bez chleba

Szakszuka to wyjątkowo sycące danie na śniadanie. Może nie jest to codzienna propozycja, ale raz w tygodniu zdecydowanie warto spróbować. Przepis na szakszukę znajdziesz poniżej.

Szakszuka - jak przygotować? Czym jest szakszuka?

Szakszuka to nic innego jak jajka w sosie pomidorowym, nie jest to trudne danie, ale przygotowanie szakszuki na ostatnią chwilę tuż przed wyjściem do pracy może grozić małą katastrofą. Jak przygotować szakszukę? Dokładny przepis prezentujemy poniżej. 

Jajka smażone po chińskuJajka w pomidorach po chińsku. Przepis na sycącą kolację lub lekki obiad

Szakszuka - składniki. Lista produktów 

Z pewnością większość z poniższych punktów każdy bez problemu odnajdzie we własnej kuchni. Oto pełny spis składników potrzebnych do przegotowania szakszuki: 

  • olej - 3 łyżki, 
  • jajka - 4 sztuki, 
  • cebula dymka - 2 sztuki,
  • ząbek czosnku - 1 sztuka,
  • szczypiorek - 1 sztuka,
  • kilka kawałków wszystkich kolorów papryki, 
  • krojone pomidory - 1 puszka, 
  • słodka papryka - 1 mała łyżeczka, 
Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Szakszuka krok po kroku

Jak przygotować szakszukę krok po kroku? Potrawa sama w sobie nie jest skomplikowana, cały proces jest dosyć łatwy, ale należy zarezerwować sobie odrobinę wolnego czasu.  

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. 
  2. Następnie przejdź do pokrojenia papryki. 
  3. W kolejnym kroku tak przygotowane warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, aż staną się miękkie. 
  4. Następnie należy dodać słodką paprykę i posiekany czosnek. 
  5. Teraz przyszedł czas na pokrojone pomidory, które dodajemy do duszonych i przyprawionych warzyw. Całość ponownie dusimy, aż wyparuje cała woda. 
  6. Następnie należy uformować łyżką trzy zagłębienia w sobie, w które wbijamy jajka. Całość należy posolić i dodać pieprz i poczekać około 5 minut, aż jajka się zetną. 
  7. Na koniec szakszukę należy posypać szczypiorkiem. 

Zobacz też: Jajecznica z kurkami - aromatyczne śniadanie krok po korku

Co do szakszuki? Najlepsze dodatki 

Same jajka z pomidorami niektórym mogą nie wystarczyć. Co do szakszuki można dodać po to, aby uzyskać jeszcze ciekawszy wachlarz smaków? Poniżej prezentujemy kilka propozycji smacznych duetów. 

  • szakszuka z fetą, 
  • szakszuka z mozzarellą, 
  • szakszuka z łososiem, 
  • szakszuka z tuńczykiem, 
  • szakszuka z tartym żółtym serem, 
  • szakszuka plus peperoni, 
  • szakszuka plus papryczka chili, 
  • szakszuka z ogórkami kiszonymi, 
  • szakszuka z białym wędzonym serem. 

Jak zrobić doskonałą jajecznicę?Jak przyrządzić perfekcyjne jajka? Kucharz dzielą się sposobami

Szakszuka - ile kalorii? 

Skoro jest to danie, które można zejść bez chleba warto znać wartość kaloryczną szakszuki. W końcu osoby, które rezygnują z pieczywa, często chcą zadbać o linię. Jedna porcja szakszuki w podstawowej wersji to około 215 kcal.

Zobacz też: Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie

Więcej o: