Zupa ogórkowa w kilku krokach. Sprawdź prosty przepis

Zupa ogórkowa, czyli klasyka polskiej kuchni to uniwersalny smak uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjną ogórkową? Sprawdź poniższą propozycję.

Zupa ogórkowa - jak przygotować i co sprawia, że wszyscy ją lubią?

Dorośli w smaku ogórkowej odnajdują czar dzieciństwa, czyli czasu, kiedy wszystko było prostsze, ktoś o nas dbał i pytał, czy nie jesteśmy głodni. Dla dzieci, które przez długi czas otrzymują raczej mdłe posiłki, ogórkowa jest ciekawym, lekko kwaśnym odkryciem i ten smak, szybko staje się tym ulubionym. Jak przygotować zupę ogórkową? Sprawdź koniecznie nasz prosty przepis

Zupa ogórkowa - składniki

Zupa ogórkowa ze względu na wyjątkowy bukiet aromatów wymaga też odpowiedniej ilości produktów. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania zupy ogórkowej?

  • bulion drobiowy - 1,5 litra, 
  • sok z ogórków - 1 szklanka, 
  • ogórek kiszony - 4 sztuki, 
  • ziemniaki - 5 sztuk, 
  • cebula biała - 1 sztuka, 
  • marchewki - 2 sztuki, 
  • pietruszka - 1 sztuka, 
  • seler - połówka, 
  • por - 1/3, 
  • olej do smażenia, 
  • śmietana - 4 łyżki, 
  • świeży koper - 2 łyżki. 
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Co do zupy ogórkowej? Lista przypraw

Podstawowe składniki to tylko połowa sukcesu. Co do zupy ogórkowej dodawały nasze babcie? Tajemnica tkwi w przyprawach

  • liść laurowy, 
  • cukier trzcinowy, 
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie - 2 ziarenka, 

 Zupa ogórkowa krok po kroku. Prosty przepis 

Całe przedsięwzięcie zajmuje około 40 minut, idealny czas na przygotowanie zupy ogórkowej to piątkowy wieczór lub sobotni poranek. Wszystko zależy od naszych nawyków, w trakcie przygotowań warto puścić ulubiony podcast. Przejdźmy do konkretów - jak przygotować krok po kroku zupę ogórkową? Pełną instrukcję prezentujemy poniżej:

  1. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę, seler, pietruszkę oraz marchewkę w słupki. Pora kroimy  w obręcze.
  2. Następnie warzywa należy przełożyć do gotującego się bulionu drobiowego i dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.   
  3. W kolejnym kroku należy zeszklić cebulę i dodać ją do gotujących się warzyw. 
  4. Teraz czas dodać do zupy ogórki kiszone, które wcześniej ścieramy na tarce. Dodajemy też posiekany koper oraz sok z ogórków. Całość ponownie gotujemy. 
  5. Na sam koniec zupę należy doprawić pieprzem, solą, cukrem z trzciny i zabielić śmietaną.

Zupa ogórkowa - ile może postać w lodówce? 

Zupa ogórkowa na dłużej zachowa świeżość jeśli postawimy ją w lodówce pod szczelnym przykryciem. Tak zabezpieczona zupa może postać w lodówce nawet przez pięć dni. Ale uwaga w przypadku dzieci zawsze najlepszym rozwiązaniem są świeże posiłki, zupa dla dzieci nie powinna stać dłużej niż dwa dni. 

Zobacz też: Zupa grochowa - przepis idealny na zimowe chłody. Odpowiednie mięso to podstawa smaku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.