Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Żeby zrobić perfekcyjną jajecznicę, zapomnij o wszystkim, co o robieniu jajecznicy wiesz - tak zaczynają opowiadać o przepisie na jajecznicę Gordona Ramsaya inni szefowie kuchni. Ta klasyczna potrawa śniadaniowa może być kremowa, gładka, rozpływająca się w ustach. I pachnąca masłem. Jeśli chcesz wypróbować ten sposób, nie potrzebujesz wyszukanych dodatków (chociaż odrobina trufli na wierzchu zamieni śniadanie w niezapomnianą ucztę). Gordon stawia na jajka, masło, sól, pieprz, szczypiorek i śmietanę. Po co śmietana w jajecznicy? Zaraz się dowiecie.
Pierwsza zasada - nie mieszamy jajek przed wlaniem ich na patelnię. Druga zasada - nie solimy ich od razu po wbiciu. To sprawia, że są wodniste i trudno je ładnie ściąć bez wysuszenia na wiór. Trzecia zasada - ciepliwość. Gordon zaleca robienie jajecznicy na średnim ogniu (wcale nie na najmniejszym), ale trzeba podgrzewać jajka i zdejmować je z ognia. I ten proces powtarzać co chwila. Na koniec najważniejsze - dodaj łyżkę śmietany na patelnię przed zdjęciem jajecznicy z patelni. Może to być także masło (tak, jak poleca Jamie Oliver), a nawet... majonez (poleca Alton Brown). Ważne, żeby śmietana czy masło były zimne - dzięki temu właśnie otrzymamy superkremowe jajka.
Składniki dla trzech osób (lub dwóch bardzo głodnych):
Przygotowanie: