Jajecznica będzie superkremowa z jednym sekretnym składnikiem. Tak przyrządza ją Gordon Ramsay

Klasyczną śniadaniową pozycję znają wszyscy. Zachęcamy, żeby spróbować zrobić ją według przepisu szefa kuchni, Gordona Ramsaya. Składniki pozostają takie same, za to sposób przygotowania jest zupełnie inny. Ta mała zmiana da duży efekt. Sprawdźcie sami.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Żeby zrobić perfekcyjną jajecznicę, zapomnij o wszystkim, co o robieniu jajecznicy wiesz - tak zaczynają opowiadać o przepisie na jajecznicę Gordona Ramsaya inni szefowie kuchni. Ta klasyczna potrawa śniadaniowa może być kremowa, gładka, rozpływająca się w ustach. I pachnąca masłem. Jeśli chcesz wypróbować ten sposób, nie potrzebujesz wyszukanych dodatków (chociaż odrobina trufli na wierzchu zamieni śniadanie w niezapomnianą ucztę). Gordon stawia na jajka, masło, sól, pieprz, szczypiorek i śmietanę. Po co śmietana w jajecznicy? Zaraz się dowiecie.

Jak zrobić idealną jajecznicę? Cztery zasady

Pierwsza zasada - nie mieszamy jajek przed wlaniem ich na patelnię. Druga zasada - nie solimy ich od razu po wbiciu. To sprawia, że są wodniste i trudno je ładnie ściąć bez wysuszenia na wiór. Trzecia zasada - ciepliwość. Gordon zaleca robienie jajecznicy na średnim ogniu (wcale nie na najmniejszym), ale trzeba podgrzewać jajka i zdejmować je z ognia. I ten proces powtarzać co chwila. Na koniec  najważniejsze - dodaj łyżkę śmietany na patelnię przed zdjęciem jajecznicy z patelni. Może to być także masło  (tak, jak poleca Jamie Oliver), a nawet... majonez (poleca Alton Brown). Ważne, żeby śmietana czy masło były zimne - dzięki temu właśnie otrzymamy superkremowe jajka.

Jajecznica Gordona Ramsaya. Instrukcja w sześciu krokach

Składniki dla trzech osób (lub dwóch bardzo głodnych):

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • spora łyżka śmietany
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki, wyjmij jajka, masło i śmietanę z lodówki
  2. Rozgrzej głęboką patelnię, rozpuść w niej masło
  3. Rozbij jajka bezpośrednio na patelnię, mieszaj je silikonową łopatką, wykonując powolne ruchy i zgarniając kawałki jajecznicy od spodu i przenosząc je na górę - właśnie tak powinna wyglądać konsystencja jajecznicy
  4. Jeśli widzisz, że jajka szybko robią się usmażone i wysuszone, to ściągaj patenie z ognia, zagarniaj kawałki od spodu i ponownie stawiaj na ogniu
  5. Na tym etapie na pewno zauważysz, kiedy jajecznica jest gotowa - ma jędrną konsystencję i spore kawałki. Teraz możesz ją doprawić solą i pieprzem
  6. Chwilę przed przełożeniem na talerze, dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp szczypiorkiem
Zobacz wideo
Więcej o: