Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Placki ziemniaczane są bardzo często serwowane w tradycyjnej kuchni polskiej. Znajdziemy je zarówno w wersji z aromatycznym gulaszem, jak i różnorodnymi wytrawnymi sosami czy na słodko, z cukrem i śmietaną. Idealne placki powinny mieć chrupiącą, złotą skórkę i miękki, rozpływający się w ustach środek. Dokładnie tak wychodzą z przepisu słynnej restauratorki Magdy Gessler. Wszystko dzięki łyżce śmietany.
1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach. To samo zrób z cebulą,
2. Odcedź dokładnie starte warzywa i odciśnij z wody, a następnie przełóż do dużej miski,
3. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i świeżym pieprzem wedle uznania,
4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Placki nakładaj łyżką. Smaż obustronnie na złoty kolor,
5. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
6. Podawaj z ulubionym sosem, z kwaśną śmietaną lub z gulaszem.