Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Dodaj jedną łyżkę tego składnika, a będą wyśmienite

Gdybyśmy mieli wybrać nasze ulubione hapsowe warzywo, z pewnością byłby to ziemniak. Jest niesamowicie wszechstronny i przyrządzimy z niego zarówno kremowe puree, jak i frytki, czy też wyśmienite placki. Sprawdziliśmy, jak robi je Magda Gessler.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Placki ziemniaczane są bardzo często serwowane w tradycyjnej kuchni polskiej. Znajdziemy je zarówno w wersji z aromatycznym gulaszem, jak i różnorodnymi wytrawnymi sosami czy na słodko, z cukrem i śmietaną. Idealne placki powinny mieć chrupiącą, złotą skórkę i miękki, rozpływający się w ustach środek. Dokładnie tak wychodzą z przepisu słynnej restauratorki Magdy Gessler. Wszystko dzięki łyżce śmietany. 

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Składniki 

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 małe cebule,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 duża łyżka śmietany 12 proc.,
  • świeży pieprz, sól,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania

1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach. To samo zrób z cebulą,

2. Odcedź dokładnie starte warzywa i odciśnij z wody, a następnie przełóż do dużej miski,

3. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i świeżym pieprzem wedle uznania,

4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Placki nakładaj łyżką. Smaż obustronnie na złoty kolor,

5. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,

6. Podawaj z ulubionym sosem, z kwaśną śmietaną lub z gulaszem. 

Więcej o: