Kluski śląskie - przepis. Ważne są proporcje, podziel garnek na 4 części, a wyjdą idealne

Trudno wyobrazić sobie pyszniejszy obiad, niż kluski śląskie. Przepis na kluski śląskie jest naprawdę banalny, jednak błahy pozornie błąd może pozbawić je smaku. Żeby kluski śląskie były idealne, trzeba zachować proporcje między ziemniakami a mąką, dziś podpowiemy ci, jak to osiągnąć.

Więcej trików przydatnych podczas gotowania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kluski śląskie to prawdziwa klasyka, która zawsze jest świetnym pomysłem na obiad. Świetnie komponują się z sosami, jako dodatek do sztuki mięsa, smakują też solo, polane masłem lub skwarkami. Dziś mamy dla was najprostszy przepis na kluski śląskie, które wychodzą idealne dzięki zachowanym proporcjom. Wystarczy podzielić garnek na 4 części, i w jedną część ziemniaków, wsypać tyle mąki, ile zabraliśmy ziemniaków. Ale od początku.

FocacciaFocaccia - przepis na przysmak prosto z Włoch. Dwa dodatki zaczarują to danie

Kluski śląskie - przepis:

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej odmiany mączystej)
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • jajko

Kluski śląskie - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w kostkę (będą się szybciej gotowały) i w osolonej wodzie ugotuj je do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw chwilę, by nieco przestygły.
  2. Ugotowane ziemniaki ubij w garnku na gładkie purée (możesz użyć także praski do ziemniaków) i uformuj z nich kulę. Kulę z ziemniaków podziel na 4  równe części. Następnie wyjmij 1 część ziemniaków i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by całość dalej tworzyła kształt kuli.
  3. Dołóż odłożoną część ziemniaków, wbij jako i dodaj sól. Całość zagnieć na gładką masę. Za pomocą łyżki odrywaj kawałki ciasta ziemniaczanego i dłońmi formuj okrągłe kluseczki. Palcem zrób charakterystyczną dziurkę na środku.
  4. W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zawrze, zmniejsz nieco ogień i partiami wrzucaj kluski śląskie. Gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub solo, obficie polane skwarkami.

Zupa grochowaZupa grochowa - przepis idealny na zimowe chłody. Mięso to podstawa smaku

Dzięki temu sposobowi osiągniesz idealne proporcje między mąką a ziemniakami. Twoje kluski śląskie na pewno wyjdą idealne i w mgnieniu oka znikną z talerza.

Zobacz wideo
Więcej o: