Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej
Mówi się, że tłusty czwartek to dobra okazja, żeby sobie pofolgować. Niestety, nie zawsze można - czasem kwestie zdrowotne lub silne postanowienie poprawy naszego sposobu odżywiania jest tu przeszkodą. Nie znaczy to jednak, że nie możemy świętować tłustego czwartku. Jako że największym grzeszkiem przysmaków jest smażenie ich w głębokim tłuszczu, mamy dla was przepisy na dużo lżej strawne pączki i faworki z piekarnika. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.
Składniki (na 7-8 pączków):
Twaróg mielimy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy, wyrabiając dłońmi, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Formujemy z niego spłaszczone kółka, na każde nakładamy porcję dżemu i dokładnie zalepiamy.
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 40 minut, aż wyrosną i ładnie się przyrumienią. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószamy je cukrem pudrem.
Składniki:
Mąkę mieszamy z solą, wbijamy żółtka i łączymy. Stopniowo dodajemy masło, a potem śmietanę lub jogurt grecki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a potem zagniatamy w kulę. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie dzielimy kulę na cztery części. Bierzemy pierwszą z nich, lekko podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na cieniutkie ciasto. Nożykiem wykrawamy paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm. Na środku każdego paska robimy pionowe nacięcie, przez które przekładamy górę oraz dół paska, tworząc faworka. W ten sposób przygotowujemy pozostałe ciasto.
Faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 8-10 minut, aż ciastka ładnie się zrumienią. Po upieczeniu studzimy je i obsypujemy cukrem pudrem.