Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Koniec tygodnia najlepiej świętować dobrym ciastem. Szukacie dobrego przepisu na coś pysznego do podania na spotkaniu z rodziną lub przyjaciółmi? Sernik na biszkoptach to pomysł doskonały. Uda się nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu. Sprawdźcie, jak zrobić sernik na biszkoptach.
Składniki:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka przekładamy razem z serem do dużej misy i mieszamy. Do masy serowej dodajemy roztopione masło, budyń, cukier i wszystko miksujemy na gładką masę.
Formę 20x30 cm (lub okrągłą o średnicy ok. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Następnie wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 40-45 minut, po wyłączeniu grzałki zostawiamy ciasto w piekarniku, aby nie opadło. Wyjmujemy przestudzone.
Czekając na wystygnięcie ciasta można zrobić polewę. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Gdy nieco przestygnie, wylewamy ją na upieczony sernik. Odstawiamy do całkowitego stężenia.