Pyszny i prosty sernik na biszkoptach. To ciasto uda się każdemu

Zawsze jest dobra pora, by zrobić domowe ciasto - na przykład sernik. Mamy przepis na doskonały sernik na biszkoptach. Jest puszysty, delikatny i uda się każdemu.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Koniec tygodnia najlepiej świętować dobrym ciastem. Szukacie dobrego przepisu na coś pysznego do podania na spotkaniu z rodziną lub przyjaciółmi? Sernik na biszkoptach to pomysł doskonały. Uda się nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu. Sprawdźcie, jak zrobić sernik na biszkoptach.

Sernik na biszkoptach - przepis

Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów (ok. 20-25 sztuk),
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka,
  • 6 średnich jajek,
  • 120 g masła,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez dodatku cukru,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić sernik na biszkoptach?

Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka przekładamy razem z serem do dużej misy i mieszamy. Do masy serowej dodajemy roztopione masło, budyń, cukier i wszystko miksujemy na gładką masę.

Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy

Formę 20x30 cm (lub okrągłą o średnicy ok. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Następnie wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 40-45 minut, po wyłączeniu grzałki zostawiamy ciasto w piekarniku, aby nie opadło. Wyjmujemy przestudzone.

Czekając na wystygnięcie ciasta można zrobić polewę. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Gdy nieco przestygnie, wylewamy ją na upieczony sernik. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA