Ciasto na pizzę - poznaj tajemnicę idealnego placka

Ciasto na pizzę to klucz do sukcesu, można kupić gotowe, ale prawdziwą satysfakcję daje tylko domowy placek. Szukasz przepisu, który się sprawdzi? Poniższe propozycje, spełnią wszystkie wymagania.

Miłośników pizzy często dzieli grubość ciasta. Jedni uwielbiają bardzo cienki placek, dla innych jeśli pizza to tylko na grubym cieście. Poniżej znajdziesz przepis na każdą z tych wersji. 

Ciasto na pizzę - jak przygotować cienki placek? 

Cienka pizza zapewnia często bardziej chrupiący efekt, co więcej cienki kawałek można też złożyć i oprócz ciasta docenić dominującą rolę dodatków. Jak przygotować cienkie ciasto na pizzę? Bez względu na to, czy marzy Ci się zwykła Margarita, czy pizza w klimacie czterech serów i ananasa poniżej znajdziesz przepis na wymarzony cienki placek.  

Ciasto na pizzę - składniki 

Jakie są składniki na ciasto na pizzę? Lista jest dosyć krótka i część produktów można znaleźć w każdej kuchni, oto one:

  • mąka tortowa - ok. 5 szklanek, 
  • świeże drożdże - ok. 25 g, 
  • ciepła woda - 300 ml, 
  • cukier - 2 łyżki, 
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki, 
  • sól - 1 łyżeczka 

Ciasto na pizzę krok po kroku. Sprawdź nasz przepis!

Jak zrobić ciasto na pizzę krok po kroku? Oto przepis:

Etap 1 - zaczyn 

Dwie łyżki mąki mieszamy z drożdżami, dwiema łyżeczkami cukru oraz dodajemy trochę ciepłej wody. Wszystkie te składniki należy wymieszać i odstawić, aż zaczyn wyrośnie. 

Etap 2 - ciasto 

  1. Mąkę należy przesiać do miski, następnie dodaj oliwę oraz sól i na koniec dodaj zaczyn. 
  2. Całość mieszamy i dodajemy ciepłą wodę i teraz trzeba wyrobić ciasto. W momencie, gdy ciasto będzie się ciężko wyrabiało, należy dodać więcej wody. Przybliżony czas pracy nad ciastem to około 10 minut. 
  3. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 
  4. Wyrobione ciasto należy odłożyć do miski i przykryć ściereczką, następnie odkładamy je w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. 
  5. Po wyrośnięciu należy uformować i docisnąć ciasto dłonią po to, aby usunąć pęcherzyki powietrza i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia. 
  6. Po ponownym wyrośnięciu na pizzę wykładamy sos oraz dodajemy składniki. 
  7. Pizzę pieczemy w 190 stopni, na początku na blasze później dopiekamy na kratce.   

Co dodać do ciasta na pizzę? Przepis na pizzę 

Pizza na grubszym cieście jest postrzegana jako bardziej sycąca. Przeciwnicy zwracają uwagę na to, że już po jednym kęsie można poczuć się ociężale i dodatki schodzą na drugi plan. Co dodać do ciasta na pizzę w takim wydaniu? Oto przepis na pizzę na grubym cieście:

Lista składników:

  • mąka - 4 szklanki, 
  • ciepła woda - 1 szklanka, 
  • ciepłe mleko - pół szklanki, 
  • sól - 1 łyżeczka, 
  • cukier - 2 łyżeczki, 
  • drożdże - 25 gramów, 
  • olej - 2 łyżki

Pizza na grubym cieście krok po kroku:

  1. Na początku mieszamy drożdże z cukrem oraz łyżką mąki i zalewamy to wszystko ciepłym mlekiem.
  2. Rozczyn należy dokładnie wymieszać i przelać do pozostałej mąki.
  3. Następnie dodajemy olej, wodę i  sól, całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. 
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. 
  5. Następnie wykładamy ciasto na blachę i ponownie odstawiamy na 20 minut. 
  6. Na kolejnym etapie wykładamy sos i dodatki. 
  7. Pizzę na grubym cieście pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.

Dodatki do pizzy:

  • sos pomidorowy
  • ser
  • cukinia
  • marchewka
  • burak
  • cebula
  • papryka
  • kukurydza
  • pieczarki
  • wędliny
  • grillowany kurczak
  • owoce morza 
  • oregano, bazylia lub inne ulubione przyprawy 

Zobacz też: Lubisz domową pizzę? Unikaj tych błędów podczas jej przygotowywania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.