Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto na naleśniki składa się z bardzo popularnych, łatwo dostępnych składników. Bardzo prawdopodobne, że masz je w swojej lodówce. Aby placki były najlepsze - nie powinny być ani za cienkie, ani za grube. Pomocny okaże się sprawdzony przepis i gładka patelnia. Zobacz, jak przyrządza je Magda Gessler.
1. Do miski przesiej mąkę,
2. W drugiej, większej misce ubij na puch jajka ze szczyptą soli,
3. Do jajek dodaj wodę, mleko oraz mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą i powstaje jednolite, naleśnikowe ciasto. Jeśli uważasz, że jest za gęste, możesz rozrzedzić je mlekiem lub wodą. Jeśli jest natomiast za rzadkie - dodaj mąki,
4. Na patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj chochlą i rozprowadzaj trzymając patelnię za rączkę i robiąc nią okrężne ruchy,
5. Smaż około pół minuty z każdej strony, aż brzegi zaczną się wywijać, a naleśnik będzie miał złoty kolor,
6. Naleśniki z tego przepisu świetnie sprawdzą się zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i w wersji wytrawnej.