Idealne naleśniki - przepis Magdy Gessler. Ważne są proporcje

Przygotowanie perfekcyjnych naleśników wcale nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Nieodpowiednie proporcje składników czy chropowate dno patelni - potrafią doprowadzić do kulinarnej katastrofy. Podpowiadamy, jak przyrządza je słynna restauratorka Magda Gessler.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto na naleśniki składa się z bardzo popularnych, łatwo dostępnych składników. Bardzo prawdopodobne, że masz je w swojej lodówce. Aby placki były najlepsze - nie powinny być ani za cienkie, ani za grube. Pomocny okaże się sprawdzony przepis i gładka patelnia. Zobacz, jak przyrządza je Magda Gessler. 

Naleśniki Magdy Gessler. Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

1. Do miski przesiej mąkę,

2. W drugiej, większej misce ubij na puch jajka ze szczyptą soli,

3. Do jajek dodaj wodę, mleko oraz mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą i powstaje jednolite, naleśnikowe ciasto. Jeśli uważasz, że jest za gęste, możesz rozrzedzić je mlekiem lub wodą. Jeśli jest natomiast za rzadkie - dodaj mąki,

4. Na patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj chochlą i rozprowadzaj trzymając patelnię za rączkę i robiąc nią okrężne ruchy,

5. Smaż około pół minuty z każdej strony, aż brzegi zaczną się wywijać, a naleśnik będzie miał złoty kolor,

6. Naleśniki z tego przepisu świetnie sprawdzą się zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i w wersji wytrawnej.

Więcej o: