Tradycyjne powiedzenie mówi o tym, że naleśnik przypomina trochę pierwsze małżeństwo i zawsze się nie udaje. Co zrobić, aby zadać temu kłam? Tajną bronią jest specjalny dodatek do ciasta. Przepis na naleśniki nie jest trudny, podpowiadamy, jak przygotować idealne ciasto i jakie dodatki będą najlepsze na pyszne śniadanie lub obiad na szybko.
Naleśniki - przepis. Składniki to podstawa
Kluczem do sukcesu w temacie naleśników jest olej oraz woda gazowana dodana do ciasta. Pełna lista składników z naszego przepisu na naleśniki wygląda następująco:
Przepis krok po kroku na naleśniki jest banalnie prosty i z pewnością każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach poszczególnych składników. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Oto sprawdzona receptura:
Naleśniki na słodko to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, takich jak dżem, bita śmietana, krem czekoladowy, czy garść świeżych owoców. Zawsze dobrym dodatkiem będzie też polewa czekoladowa.
Jak zrobić farsz do naleśników na słono? Na gotowy placek z powyższego przepisu nakładamy sałatę, wędzonego łososia, serek śmietankowy, chrzan oraz majonez.
To zdecydowanie bardziej wymagająca opcja, ale naleśniki z kurczakiem i pieczarkami to już propozycja na sycący obiad.
Lista składników:
Przygotowanie:
Zobacz też: Tak aksamitnych naleśników jeszcze nie jadłeś. Przepis jest banalny, ale zamień mleko na maślankę