Przepis na deser idealny, czyli sernik gotowany na herbatnikach. Ten smak powala

Znasz to uczucie, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a nie bardzo jest co wrzucić na ząb? Jeśli tak, koniecznie zapamiętaj ten przepis na szybki sernik gotowany na spodzie z herbatników. To przepis na deser idealny, bo po pierwsze - sernik wychodzi pyszny, a po drugie robi się go błyskawicznie.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sernik gotowany na spodzie z herbatników to istne objawienie. Jest naprawdę przepyszny, a jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. To idealny przepis na deser, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a do cukierni daleko. 

Przepis na deser idealny, czyli sernik gotowany:

Składniki:

  • 1 kg twarogu (możesz użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 większe jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • herbatniki do wyłożenia blaszki

Sernik gotowany - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj większy garnek i włóż do niego ser. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i wbij jajka. Postaw garnek na ogniu i na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj zawartość, stopniowo dosypując proszki budyniowe.
  2. Masę doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Kiedy masa sernikowa zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z palnika.
  3. Przygotuj formę lub tortownicę i wyłóż ją papierem. Na dno wyłóż ciasno herbatniki i wlej na nie masę sernikową. Odstaw sernik w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, by stężał.

Taki sernik to prawdziwe niebo w gębie. Zrób go już dziś, to idealny deser na weekend. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.