Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik gotowany na spodzie z herbatników to istne objawienie. Jest naprawdę przepyszny, a jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. To idealny przepis na deser, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a do cukierni daleko.
Przepis na deser idealny, czyli sernik gotowany:
Składniki:
- 1 kg twarogu (możesz użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka)
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 3 większe jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- herbatniki do wyłożenia blaszki
Sernik gotowany - sposób przygotowania:
- Przygotuj większy garnek i włóż do niego ser. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i wbij jajka. Postaw garnek na ogniu i na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj zawartość, stopniowo dosypując proszki budyniowe.
- Masę doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Kiedy masa sernikowa zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z palnika.
- Przygotuj formę lub tortownicę i wyłóż ją papierem. Na dno wyłóż ciasno herbatniki i wlej na nie masę sernikową. Odstaw sernik w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, by stężał.
Taki sernik to prawdziwe niebo w gębie. Zrób go już dziś, to idealny deser na weekend. Smacznego!