Przepis na deser idealny, czyli sernik gotowany na herbatnikach. Ten smak powala
Przepis na deser idealny, czyli sernik gotowany na herbatnikach. Ten smak powala
REKLAMA
aszu
Znasz to uczucie, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a nie bardzo jest co wrzucić na ząb? Jeśli tak, koniecznie zapamiętaj ten przepis na szybki sernik gotowany na spodzie z herbatników. To przepis na deser idealny, bo po pierwsze - sernik wychodzi pyszny, a po drugie robi się go błyskawicznie.
Sernik gotowany na spodzie z herbatników to istne objawienie. Jest naprawdę przepyszny, a jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. To idealny przepis na deser, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a do cukierni daleko.
Przepis na deser idealny, czyli sernik gotowany:
Składniki:
1 kg twarogu (możesz użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka)
250 g masła
250 g cukru
3 większe jajka
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
2 łyżeczki cukru waniliowego
herbatniki do wyłożenia blaszki
Sernik gotowany - sposób przygotowania:
Przygotuj większy garnek i włóż do niego ser. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i wbij jajka. Postaw garnek na ogniu i na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj zawartość, stopniowo dosypując proszki budyniowe.
Masę doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Kiedy masa sernikowa zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z palnika.
Przygotuj formę lub tortownicę i wyłóż ją papierem. Na dno wyłóż ciasno herbatniki i wlej na nie masę sernikową. Odstaw sernik w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, by stężał.
Taki sernik to prawdziwe niebo w gębie. Zrób go już dziś, to idealny deser na weekend. Smacznego!