Sałatka krabowa, czyli coś w sam raz na mały głód. Nie zapomnij o tym dodatku, a będzie przepyszna

Sałatka z paluszkami krabowymi to idealny pomysł na lunch, lekką kolację lub weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Przepis na sałatkę krabową jest banalny, jednak nie wolno zapomnieć o soku z cytryny - ten dodatek świetnie podkręci smak tej sałatki.

Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka krabowa to idealna przekąska, kiedy napadnie cię mały głód, świetnie sprawdzi się również do lunchowego pojemnika lub jako przystawka podczas weekendowego spotkania ze znajomymi. Przepis na sałatkę z paluszkami surimi jest banalny, a dodatek soku z cytryny wspaniale podkręca morski smak paluszków krabowych. Zapraszamy do prostego przepisu.

Sałatka krabowa - przepis:

Składniki:

  • 100 g ryżu (najlepiej basmati)
  • 200 g paluszków krabowych
  • 1 świeży ogórek
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • majonez
  • opcjonalnie posiekany koperek

Sałatka krabowa - jak ją zrobić?

  1. Zacznij od ugotowania ryżu na sypko. Następnie odcedź go i ostudź.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, natomiast resztę składników pokrój w średnią kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Do miski wsyp ryż oraz resztę składników. Skrop obficie sokiem z cytryny i dodaj ok. 2 łyżek majonezu. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Kilka chwil i masz pyszną sałatkę krabową. Zapamiętaj ten przepis, na pewno nie raz go wykorzystasz.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA