Gofry - przepis na słodką przystawkę, który musisz wypróbować

Gofry to narodowy przysmak Polaków i chociaż kojarzą się głównie z wakacjami nad polskim morzem, to idealnie sprawdzą się także podczas wieczoru we dwoje. Przepis i pyszne patenty na gofry prezentujemy poniżej.

Gofry - jak przygotować idealne ciasto? 

Domowe gofry czasami odbiegają smakiem od tych kupionych w nadmorskiej knajpce. Można oczywiście kupić gotowy produkt w sklepie, ale najczęściej są to wysuszone placki z mocną dawką cukru. Jak zrobić gofry samodzielnie? Mamy sprawdzony przepis!

Gofry: składniki. Lista zakupów do zapamiętania 

Składniki na gofry to żadna tajemnica, produkty potrzebne do wykonania ciasta bez trudu można znaleźć niemal w każdej kuchni. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów, których będziemy potrzebować do przygotowania ciasta na gofry.

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki, 
  • mleko - 1,5 szklanki, 
  • cukier waniliowy - 1 łyżka stołowa, 
  • olej rzepakowy - 1/3 szklanki, 
  • jajka - 2 sztuki, 
  • proszek do pieczenia - 1 mała łyżeczka, 
  • cukier puder - 1 łyżka stołowa, 
  • szczypta soli, 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na gofry z cukinii

Gofry - krok po kroku do idealnego ciasta 

Na samym początku warto zaznaczyć, że do przygotowania ciasta potrzebny będzie mikser i gofrownica. Jak zrobić gofry krok po kroku? Przedstawiamy sprawdzony przepis:

Masa na gofry - jak zrobić idealne ciasto? 

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 
  2.  Następnie do miski od miksera wlej mleko, przesyp mąkę, przełóż żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder i na koniec sól. 
  3. Całość dokładnie mieszamy, aż do momentu, gdy powstanie gładka masa. 
  4. Do gotowej masy dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.  
  5. Czas na najważniejszy etap, porcję ciasta odmierzoną przy pomocy chochli wylej na rozgrzaną gofrownicę. 
  6. Piecz przez około 3 minuty, aż gofry zyskają złoty kolor. 
  7. Po wystudzeniu do gofrów dodaj ulubione dodatki.  

Gofry - lista pysznych dodatków 

Można wybrać opcję minimum w postaci gofra z cukrem pudrem, tylko po co? Gofry bez bitej śmietany, dżemu czy polewy czekoladowej się zwyczajnie nie liczą. Poniżej lista dodatków, które pasują idealnie do gofrów

  • tradycyjna bita śmietana, 
  • ulubiona marmolada, 
  • krem czekoladowy, 
  • lody, 
  • listek mięty, 
  • polewa: truskawkowa, toffi, czekoladowa, 
  • plasterki bananów, 
  • świeże maliny, 
  • jagody, 
  • żelki, 
  • pianki, 
  • bezy 

Wszystko to, co nam w duszy gra, gofry przyjmą naprawdę wiele. To, o czym warto pamiętać to fakt, że samo ciasto jest dosyć słodkie. Dodatki powinny trochę to równoważyć. Na przykład bitą śmietanę należy połączyć z owocami. Gofr z marmoladą nie potrzebuje innych dodatków. Chyba że zależy nam na konkretnym zastrzyku słodkości, który może sprawić, że pozostaniemy tylko przy jednym kawałku (i może w tym słodkim szaleństwie jest metoda). Warto wiedzieć, że samo ciasto w 100 g to około 290 kcal, jeden gofr to waży ok. 45 g, czyli ma ok. 130 kcal.

Zobacz też: Przepis na gofry. Jeden składnik nada im puszystości

Więcej o:
Copyright © Agora SA