Domowe gofry czasami odbiegają smakiem od tych kupionych w nadmorskiej knajpce. Można oczywiście kupić gotowy produkt w sklepie, ale najczęściej są to wysuszone placki z mocną dawką cukru. Jak zrobić gofry samodzielnie? Mamy sprawdzony przepis!
Składniki na gofry to żadna tajemnica, produkty potrzebne do wykonania ciasta bez trudu można znaleźć niemal w każdej kuchni. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów, których będziemy potrzebować do przygotowania ciasta na gofry.
Na samym początku warto zaznaczyć, że do przygotowania ciasta potrzebny będzie mikser i gofrownica. Jak zrobić gofry krok po kroku? Przedstawiamy sprawdzony przepis:
Masa na gofry - jak zrobić idealne ciasto?
Można wybrać opcję minimum w postaci gofra z cukrem pudrem, tylko po co? Gofry bez bitej śmietany, dżemu czy polewy czekoladowej się zwyczajnie nie liczą. Poniżej lista dodatków, które pasują idealnie do gofrów:
Wszystko to, co nam w duszy gra, gofry przyjmą naprawdę wiele. To, o czym warto pamiętać to fakt, że samo ciasto jest dosyć słodkie. Dodatki powinny trochę to równoważyć. Na przykład bitą śmietanę należy połączyć z owocami. Gofr z marmoladą nie potrzebuje innych dodatków. Chyba że zależy nam na konkretnym zastrzyku słodkości, który może sprawić, że pozostaniemy tylko przy jednym kawałku (i może w tym słodkim szaleństwie jest metoda). Warto wiedzieć, że samo ciasto w 100 g to około 290 kcal, jeden gofr to waży ok. 45 g, czyli ma ok. 130 kcal.
Zobacz też: Przepis na gofry. Jeden składnik nada im puszystości