Ten przepis przypadnie do gustu zabieganym gospodyniom domowym, a także studentom, gdyż na zakup składników nie potrzeba dużego nakładu finansowego. Co ciekawe, mrożone warzywa na patelnię są tak samo bogate w wartości odżywcze jak te pochodzące ze straganu (jeżeli oczywiście przedtem zamrożono je w sposób właściwy). W obecnym okresie gotowa mieszanka warzywna jest niezbędnikiem w każdej kuchni. Co smacznego można przyrządzić z jej wykorzystaniem?
Do przygotowania sycącego i pełnego wartości odżywczych dania potrzebujemy:
Przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi być trudne i pracochłonne. Wystarczy wybrać ulubiony zestaw mrożonych warzyw, dodać do listy zakupów pierś z kurczaka i aromatyczne przyprawy, aby w 20 minut ugotować pyszny obiad. Nie masz pomysłu na obiad do pracy? To danie idealnie sprawdzi się w lunch boxach.
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, dodaj 2 łyżki oliwy i posyp przyprawami. Odstaw tak przygotowane mięso na 45 minut.
2. Zamarynowanego w przyprawach kurczaka obsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie zdejmujemy usmażone mięso z patelni.
3. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy warzywa. Warto dodać do nich posiekany drobno czosnek oraz cebulę.
4. Kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich zioła, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy i ostry sos (ilość zgodnie z indywidualnymi preferencjami). Całość zalać przegotowaną wodą, przykryć przykrywką i dusić ok. 7 minut.
5. Do warzyw dodać usmażonego kurczaka. Całość dobrze wymieszać.
6. Gotowe danie warto posypać świeżymi ziołami - natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Dla osób, które nie jadają mięsa, dobrym źródłem białka będzie tofu naturalne lub wędzone, ciecierzyca, czy też fasola. W przypadku tofu i ciecierzycy można eksperymentować z przygotowaniem w piekarniku, aby zamienniki mięsa były chrupiące. Wystarczy obtoczyć je ulubionymi przyprawami.
Zobacz też: Pieczone bakłażany z kolendrą i pestkami granatu