Warzywa na patelnię z kurczakiem w 15 minut! Pyszny obiad dla całej rodziny

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Przetestuj ten prosty i smaczny przepis! Warzywa na patelnię z dodatkiem kurczaka będą wspaniałym daniem dla całej rodziny. Ten posiłek praktycznie robi się sam. Czego do niego potrzeba?

Ten przepis przypadnie do gustu zabieganym gospodyniom domowym, a także studentom, gdyż na zakup składników nie potrzeba dużego nakładu finansowego. Co ciekawe, mrożone warzywa na patelnię są tak samo bogate w wartości odżywcze jak te pochodzące ze straganu (jeżeli oczywiście przedtem zamrożono je w sposób właściwy). W obecnym okresie gotowa mieszanka warzywna jest niezbędnikiem w każdej kuchni. Co smacznego można przyrządzić z jej wykorzystaniem?

Zobacz wideo Pieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką

Warzywa na patelnię z kurczakiem to obiad błyskawiczny! Oto lista składników

Do przygotowania sycącego i pełnego wartości odżywczych dania potrzebujemy:

  • 150 g kurczaka,
  • 450 g mieszanki warzywnej z ziemniakami - najlepiej wybrać taką bez dodatku niezdrowych sosów i utwardzonego tłuszczu roślinnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 10 g koncentratu pomidorowego,
  • 10 g ostrego sosu - np. srirachy,
  • 100 ml przegotowanej wody,
  • pieprz i sól według uznania,
  • zioła prowansalskie, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią (sproszkowane).

Jak przygotować warzywa na patelnię z kurczakiem?

Przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi być trudne i pracochłonne. Wystarczy wybrać ulubiony zestaw mrożonych warzyw, dodać do listy zakupów pierś z kurczaka i aromatyczne przyprawy, aby w 20 minut ugotować pyszny obiad. Nie masz pomysłu na obiad do pracy? To danie idealnie sprawdzi się w lunch boxach. 

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, dodaj 2 łyżki oliwy i posyp przyprawami. Odstaw tak przygotowane mięso na 45 minut. 

2. Zamarynowanego w przyprawach kurczaka obsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie zdejmujemy usmażone mięso z patelni. 

3. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy warzywa. Warto dodać do nich posiekany drobno czosnek oraz cebulę. 

4. Kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich zioła, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy i ostry sos (ilość zgodnie z indywidualnymi preferencjami). Całość zalać przegotowaną wodą, przykryć przykrywką i dusić ok. 7 minut.

5. Do warzyw dodać usmażonego kurczaka. Całość dobrze wymieszać.

6. Gotowe danie warto posypać świeżymi ziołami - natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego! 

Dla osób, które nie jadają mięsa, dobrym źródłem białka będzie tofu naturalne lub wędzone, ciecierzyca, czy też fasola. W przypadku tofu i ciecierzycy można eksperymentować z przygotowaniem w piekarniku, aby zamienniki mięsa były chrupiące. Wystarczy obtoczyć je ulubionymi przyprawami. 

Zobacz też: Pieczone bakłażany z kolendrą i pestkami granatu

Więcej o:
Copyright © Agora SA