Łosoś w roli głównej na obiad? Czemu nie! Proste, pożywne i smaczne danie będzie świetnym pomysłem na wizytę niespodziewanych gości. Większość składników będzie w Twojej lodówce, a jeśli nie to są łatwo dostępne w sklepach spożywczych. Do ryby można podać wiele dodatków, więc w tym przepisie można bazować na kreatywności. Mrożone warzywa, czy może klasyczne puree z odrobiną szczypiorku? Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Jak zatem przygotować to szybkie i sycące danie?
Poniżej proporcje dla czterech osób:
1. Łososia należy pozbawić wszystkich widocznych ości. Największe z nich z łatwością usuniesz pęsetą lub palcami - wystarczy chwycić wystającą część i pociągnąć zdecydowanym ruchem.
2. Na folii posmarowanej oliwą, umieszczamy rybę skórą do dołu. Po wierzchu rybę posypujemy przyprawami i pokrojonym koperkiem.
3. Cytrynę należy pokroić na cienkie plastry i pokryć nimi całego łososia. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i pieczemy w 190 stopniach przez maksymalnie 25 minut.
Z czym podać takiego łososia? Będzie wspaniały z ziemniakami w maśle czosnkowym z dodatkiem pietruszki, z domowymi frytkami (mogą być z batata) obtoczonymi wędzoną papryką lub z ryżem jaśminowym i ulubioną sałatką - na przykład grecką czy klasyczną jarzynową. Ten przepis nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, a smakuje znakomicie. Goście będą mile zaskoczeni i najedzeni.
Zobacz też: Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut