Łosoś z piekarnika w folii - idealny przepis na przyjazd gości

Niezapowiedziani wcześniej goście będą za 30 minut, a Ty nie wiesz co podać do stołu? Postaw na klasyk, który przypadnie do gustu każdemu - łosoś z piekarnika w folii. To klasyczne danie praktycznie samo się robi, więc zostanie nam czas na przygotowanie jadalni.

Łosoś w roli głównej na obiad? Czemu nie! Proste, pożywne i smaczne danie będzie świetnym pomysłem na wizytę niespodziewanych gości. Większość składników będzie w Twojej lodówce, a jeśli nie to są łatwo dostępne w sklepach spożywczych. Do ryby można podać wiele dodatków, więc w tym przepisie można bazować na kreatywności. Mrożone warzywa, czy może klasyczne puree z odrobiną szczypiorku? Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Jak zatem przygotować to szybkie i sycące danie?

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Łosoś z piekarnika w folii - lista składników na pyszny posiłek

Poniżej proporcje dla czterech osób:

  • filet z łososia ze skórą - 1 kg,
  • pieprz do smaku,
  • garść koperku,
  • 2 cytryny lub 3 limonki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ulubiona przyprawa do ryb,
  • kawałek folii aluminiowej.

Łosoś z piekarnika w folii - zabieramy się do pracy!

1. Łososia należy pozbawić wszystkich widocznych ości. Największe z nich z łatwością usuniesz pęsetą lub palcami - wystarczy chwycić wystającą część i pociągnąć zdecydowanym ruchem.

2. Na folii posmarowanej oliwą, umieszczamy rybę skórą do dołu. Po wierzchu rybę posypujemy przyprawami i pokrojonym koperkiem.

3. Cytrynę należy pokroić na cienkie plastry i pokryć nimi całego łososia. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i pieczemy w 190 stopniach przez maksymalnie 25 minut.

Z czym podać takiego łososia? Będzie wspaniały z ziemniakami w maśle czosnkowym z dodatkiem pietruszki, z domowymi frytkami (mogą być z batata) obtoczonymi wędzoną papryką lub z ryżem jaśminowym i ulubioną sałatką - na przykład grecką czy klasyczną jarzynową. Ten przepis nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, a smakuje znakomicie. Goście będą mile zaskoczeni i najedzeni. 

Zobacz też: Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut

Więcej o:
Copyright © Agora SA