Ciasto francuskie wykorzystujemy przy robieniu słodkich przekąsek, a także słonych dań. W wersji wytrawnej znakomicie komponuje się z serem i rybą, a zwłaszcza z łososiem. Ten przepis bazuje na wymienionych składnikach i jest bardzo prosty w realizacji. Możesz wykorzystać to danie na przykład z okazji niedzielnego obiadu lub kolacji. Od czego trzeba zacząć?
Przepis obejmuje proporcje na cztery osoby:
Na początku rozgrzewamy patelnię. Rozpuszczamy masło czosnkowe i wrzucamy do niego drobno posiekanego pora ze śmietaną i wszystkimi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i chwilę trzymamy na małym ogniu. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto francuskie w formie prostokąta, nic nie wycinamy. Nakładamy na nie mieszankę z patelni; najlepiej na centralną część. Posypujemy całość wybranym serem i umieszczamy filety z łososia. Przykrywamy całość drugą warstwą ciasta francuskiego i zaciskamy boki tak, aby stworzyć szczelną całość. Możemy zrobić wzorki za pomocą noża lub zostawić w klasycznej wersji. Całość pokrywamy jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Ciasto powinno być zarumienione i chrupkie. Do gotowego dania możemy dodać ulubiony sos. Smacznego!
Zobacz też: Przepis na rybę z piekarnika. Jak upiec, by nie była sucha?