Łosoś w cieście francuskim z porem to niebo na talerzu i przepis dla każdego

Pyszna uczta nie musi wiązać się z dużym doświadczeniem w kuchni. Idealnym tego przykładem jest łosoś w cieście francuskim z porem - ten przepis jest bardzo prosty. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć kulinarne arcydzieło.

Ciasto francuskie wykorzystujemy przy robieniu słodkich przekąsek, a także słonych dań. W wersji wytrawnej znakomicie komponuje się z serem i rybą, a zwłaszcza z łososiem. Ten przepis bazuje na wymienionych składnikach i jest bardzo prosty w realizacji. Możesz wykorzystać to danie na przykład z okazji niedzielnego obiadu lub kolacji. Od czego trzeba zacząć?

Zobacz wideo Wieniec drożdżowy z łososiem - dla romantyków i nie tylko

Łosoś w cieście francuskim z porem - wyśmienite danie na każdą okazję 

Przepis obejmuje proporcje na cztery osoby:

  • 3 łyżki masła czosnkowego,
  • duży por,
  • 4 filety z łososia,
  • ciasto francuskie,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • papryka wędzona,
  • pieprz i sól himalajska do smaku,
  • tarta mozzarella lub inny ser, który masz w lodówce.

Łosoś w cieście francuskim z porem - sprawdź sposób przygotowania

Na początku rozgrzewamy patelnię. Rozpuszczamy masło czosnkowe i wrzucamy do niego drobno posiekanego pora ze śmietaną i wszystkimi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i chwilę trzymamy na małym ogniu. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto francuskie w formie prostokąta, nic nie wycinamy. Nakładamy na nie mieszankę z patelni; najlepiej na centralną część. Posypujemy całość wybranym serem i umieszczamy filety z łososia. Przykrywamy całość drugą warstwą ciasta francuskiego i zaciskamy boki tak, aby stworzyć szczelną całość. Możemy zrobić wzorki za pomocą noża lub zostawić w klasycznej wersji. Całość pokrywamy jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Ciasto powinno być zarumienione i chrupkie. Do gotowego dania możemy dodać ulubiony sos. Smacznego! 

Zobacz też: Przepis na rybę z piekarnika. Jak upiec, by nie była sucha?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.