Róże karnawałowe - przepis na łakocie z efektem WOW. To hit na tłusty czwartek

Najsłodsze święto w roku, czyli tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i z tej okazji mamy dla ciebie świetny przepis na słodkości z efektem wow. Róże karnawałowe, bo o nich mowa to prawdziwy hit na tłusty czwartek, a zrobisz je z dobrze znanego ciasta na faworki.

Więcej inspiracji na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Róże karnawałowe to pyszne i naprawdę efektowne ciasteczka, które zrobisz z ciasta na faworki. Róże karnawałowe nie są tak popularne jak znane pączki czy chrusty, warto więc wypróbować ten przepis w tłusty czwartek i zaskoczyć swoich bliskich tymi uroczymi łakociami. 

Róże karnawałowe - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 7 żółtek
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • ulubiony dżem lub wiśnie w zalewie
  • cukier puder do posypania

Róże karnawałowe - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większą miskę i wlej do niej żółtka i dodaj cukier. Za pomocą miksera, utrzyj żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel i stopniowo przesiewaj mąkę. Całość mieszaj szpatułką, ostrożnie wlewając piwo. Wyrób ciasto dłońmi, aż nabierze zwartej konsystencji.
  2. Przygotuj stolnicę i oprósz ją mąką. Wyłóż na nią ciasto i energicznie wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Następnie zacznij je wałkować, dość mocno dociskając wałek do ciasta. Teraz musisz "napowietrzyć" ciasto, w tym celu należy bić je wałkiem, rozwałkować, złożyć na pół i ponownie rozwałkować, czynność tę powtarzaj około 10 minut.
  3. Kiedy ciasto jest już odpowiednio napowietrzone, podziel je na kilka części, następnie rozwałkuj każdą z nich na dość cienki placek. Teraz za pomocą szklanek lub kieliszków o różnych średnicach wycinak kółka i składaj w kształt różyczek. W tym celu w każdym kawałku zrób nożem nacięcia o długości ok. 1 cm, delikatnie rozsuń je palcami i układaj jeden okrąg na drugim, mocno przyciskając palcem środek różyczek, by się nie rozpadły.
  4. W szerokim garnku rozgrzej 2 litry oleju. Smaż róże karnawałowe na złoty kolor po 2 minuty z obu stron. Następnie ostrożnie wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. W środek każdej różyczki połóż wiśnię z zalewy lub odrobinę ulubionej marmolady. Podawaj obsypane cukrem pudrem.

Róże karnawałowe to świetna odmiana od tradycyjnych pączków lub faworków. Te łakocie wspaniale smakują i pięknie prezentują się na talerzu, warto wprowadzić je na stałe to menu na tłusty czwartek.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.