Kaszotto. Prosty przepis na smaczne i sycące danie z kaszy

Kaszotto to pyszne danie, które nie tylko nazwą przypomina włoskie risotto. Tym razem głównym składnikiem jest jednak kasza pęczak lub drobna kasza jęczmienna z dodatkami. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Czym jest kaszotto?

Czym jest kaszotto? Sama nazwa jest podpowiedzią - chodzi o jednogarnkowe danie na bazie kaszy pęczak lub jęczmiennej, którą przygotowuje się wraz z dodatkowymi składnikami. Może być to mięso, grzyby lub warzywa. Kaszotto można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Jakie są podstawowe zalety tej potrawy? Przede wszystkim robi się ją dość łatwo i nie potrzeba mieć do tego wiele wprawy. Wystarczy odrobina cierpliwości. Danie może być przy tym przyrządzone tak, aby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  

Co do kaszotto?

Co do kaszotto? Podstawową zaletą swojskiej wersji risotta jest to, że może występować jako danie główne. Jednocześnie przygotowanie kaszotta nie wymaga zbyt wielkiej wprawy. Przepis można dość swobodnie modyfikować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Kaszotto można też podawać z dowolną sałatką lub jako dodatek do mięsa (np. pieczeni). W ostatniej roli sprawdzi się zwłaszcza jego warzywna wersja. 

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Kaszotto - składniki

Jak przygotować kaszotto? Składniki niekiedy bardzo różnią się od siebie. Poza kaszą musimy zdecydować się na wersję z mięsem lub bez. Kompromisem może być kaszotto z grzybami. Mogą to być choćby popularne i zawsze dostępne pieczarki. Oczywiście zwłaszcza w sezonie można je zastąpić bardziej cenionymi kurkami lub borowikami. Składniki na danie dla trzech osób to:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 250 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g twardego, startego sera
  • 150 ml śmietany
  • 1 cebula
  • jajko
  • pieprz i sól  
  • masło, olej

Kaszotto - krok po kroku 

Jak zrobić kaszotto krok po kroku? Bardzo ważna jest technika przyrządzania kaszy, która decyduje o szczególnych walorach tej potrawy. Chodzi o to, żeby maksymalnie wydobyć smak popularnego produktu. Rozpoczynamy od rozpuszczenia łyżki masła w garnku o grubym dnie. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy kaszę i prażymy przez 2 - 3 min. Następnie zalewamy ją szklanką bulionu. Rozpoczynamy proces gotowania kaszy w bulionie trwający ok. 20 min. Należy uzupełniać płyn wtedy, gdy kasza go wchłonie.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę. W kubku przygotowujemy sos składający się z wymieszanych śmietany, sera i jajka. Ogień pod gotującą się kaszą zmniejszamy dopiero wtedy, gdy będzie miękka. Wówczas dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę. Powoli dolewamy sos śmietanowy cały czas mieszając. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 

Kaszotto - jak przygotować w wersji mięsnej?

Jak przygotować kaszotto w wersji mięsnej? Właściwie sposób przygotowania w niewielkim stopniu różni się od opcji z pieczarkami. Kluczowe pozostaje odpowiednio długie gotowanie kaszy w bulionie. W tym przypadku może być to wywar drobiowy. 

Mięso z piersi kurczaka smaży się na oleju podobnie, jak pieczarki i cebulę. Dodaje się je w momencie, gdy kasza jest już miękka. Wersja z kurczakiem idealnie komponuje się także z marchewką i groszkiem.  

Zobacz też: Risotto z kurkami czy risotto z kurkami i kurczakiem? Wybierz swoją wersję pysznego dania

Więcej o:
Copyright © Agora SA