Kaszotto. Prosty przepis na smaczne i sycące danie z kaszy

Kaszotto to pyszne danie, które nie tylko nazwą przypomina włoskie risotto. Tym razem głównym składnikiem jest jednak kasza pęczak lub drobna kasza jęczmienna z dodatkami. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Czym jest kaszotto?

Czym jest kaszotto? Sama nazwa jest podpowiedzią - chodzi o jednogarnkowe danie na bazie kaszy pęczak lub jęczmiennej, którą przygotowuje się wraz z dodatkowymi składnikami. Może być to mięso, grzyby lub warzywa. Kaszotto można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Jakie są podstawowe zalety tej potrawy? Przede wszystkim robi się ją dość łatwo i nie potrzeba mieć do tego wiele wprawy. Wystarczy odrobina cierpliwości. Danie może być przy tym przyrządzone tak, aby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  

hapsPęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Co do kaszotto?

Co do kaszotto? Podstawową zaletą swojskiej wersji risotta jest to, że może występować jako danie główne. Jednocześnie przygotowanie kaszotta nie wymaga zbyt wielkiej wprawy. Przepis można dość swobodnie modyfikować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Kaszotto można też podawać z dowolną sałatką lub jako dodatek do mięsa (np. pieczeni). W ostatniej roli sprawdzi się zwłaszcza jego warzywna wersja. 

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Kaszotto - składniki

Jak przygotować kaszotto? Składniki niekiedy bardzo różnią się od siebie. Poza kaszą musimy zdecydować się na wersję z mięsem lub bez. Kompromisem może być kaszotto z grzybami. Mogą to być choćby popularne i zawsze dostępne pieczarki. Oczywiście zwłaszcza w sezonie można je zastąpić bardziej cenionymi kurkami lub borowikami. Składniki na danie dla trzech osób to:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 250 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g twardego, startego sera
  • 150 ml śmietany
  • 1 cebula
  • jajko
  • pieprz i sól  
  • masło, olej

Kaszotto - krok po kroku 

Jak zrobić kaszotto krok po kroku? Bardzo ważna jest technika przyrządzania kaszy, która decyduje o szczególnych walorach tej potrawy. Chodzi o to, żeby maksymalnie wydobyć smak popularnego produktu. Rozpoczynamy od rozpuszczenia łyżki masła w garnku o grubym dnie. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy kaszę i prażymy przez 2 - 3 min. Następnie zalewamy ją szklanką bulionu. Rozpoczynamy proces gotowania kaszy w bulionie trwający ok. 20 min. Należy uzupełniać płyn wtedy, gdy kasza go wchłonie.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę. W kubku przygotowujemy sos składający się z wymieszanych śmietany, sera i jajka. Ogień pod gotującą się kaszą zmniejszamy dopiero wtedy, gdy będzie miękka. Wówczas dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę. Powoli dolewamy sos śmietanowy cały czas mieszając. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 

Risotto z kurczakiem. Zdjęcie ilustracyjneRisotto z kurczakiem. Smaczne danie na obiad lub kolację

Kaszotto - jak przygotować w wersji mięsnej?

Jak przygotować kaszotto w wersji mięsnej? Właściwie sposób przygotowania w niewielkim stopniu różni się od opcji z pieczarkami. Kluczowe pozostaje odpowiednio długie gotowanie kaszy w bulionie. W tym przypadku może być to wywar drobiowy. 

Mięso z piersi kurczaka smaży się na oleju podobnie, jak pieczarki i cebulę. Dodaje się je w momencie, gdy kasza jest już miękka. Wersja z kurczakiem idealnie komponuje się także z marchewką i groszkiem.  

Zobacz też: Risotto z kurkami czy risotto z kurkami i kurczakiem? Wybierz swoją wersję pysznego dania

Więcej o: