Mule. Jak je przygotować i o czym pamiętać?

Jak przygotować mule? Ich delikatny smak bywa bardzo ceniony w kuchni. Należy jednak bardzo uważać, by przez zbyt długie gotowanie nie straciły swoich walorów. O czym trzeba pamiętać?

Mule. Co warto o nich wiedzieć?

Czym są mule i co warto o nich wiedzieć? Właściwie są to omułki jadalne, czyli gatunek małża z rodziny omułkowatych, który żyje zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. Chociaż zasięg ich występowania jest dość duży i można je spotkać nawet w Bałtyku, to nie są zaliczane do fauny Polski. Znacznie lepiej znane i doceniane są w krajach basenu Morza Śródziemnego. Chodzi przede wszystkim o ich delikatny smak - dzięki mulom łatwo można stworzyć wyrafinowane danie, które jednocześnie będzie bardzo proste. Często podkreśla się też ich właściwości odżywcze. Niekiedy uchodzą również za afrodyzjak.

W przypadku muli bardzo ważna jest świeżość. Chociaż omułek jadalny może przeżyć na wolności nawet do 13 lat, to egzemplarze pochodzące z hodowli żyją od 5 do 10 dni po wyłowieniu. Przydatność do spożycia wydłuża się wtedy, gdy są przechowywane w optymalnej temperaturze (od 0 do 4 stopni C). 

Warto wiedzieć, że mule posiadają nie tylko bardzo ceniony smak, ale także prozdrowotne właściwości. Chodzi choćby o:

  • niską kaloryczność (125 kcal / 100 g produktu)
  • bogactwo łatwego do przyswojenia białka 
  • dużą zawartość cynku, fluoru, jodu, magnezu, selenu, wapnia, żelaza
  • zawartość wartościowych witamin: A, D, E

Mule: jak przygotować te cenione owoce morza?

Ważne jest to, aby wiedzieć, jak poprawnie przyrządzić mule. Jak przygotować je w taki sposób, by nie zabić ich szczególnego smaku? Warto przypomnieć, że małże te nie lubią ani zbyt dużej ilości dodatków, ani też długotrwałego gotowania. Im krócej poddaje się mule obróbce termicznej, tym lepszy jest ich smak. Mrożone lub świeże mule należy za to oczyścić przed rozpoczęciem przyrządzania.  

Chodzi o to, aby oczyścić omułki z niepotrzebnych osadów. Najlepszym rozwiązaniem jest włożenie ich do miski z osoloną wodą na 2 lub 3 godziny. Woda powinna być chłodna. Po moczeniu mule trzeba delikatnie wyszorować szczoteczką. Trzeba pamiętać, że podczas gotowania, duszenia, pieczenia lub smażenia muszle powinny się otworzyć. Jeśli się tak nie stanie, to mule takie trzeba wyrzucić - najpewniej były nieświeże. 

Zobacz wideo Makaron z krewetkami - jedzeniowa równowaga

Mule. Składniki i konieczny minimalizm

Jak przygotować mule? Składniki, jak już wiemy, powinny być ograniczone. Możemy się więc zdecydować na klasyczny przepis, czyli mule w białym winie. Potrzebne będą: 

  • mule - 1 kg
  • cebula - 2 duże
  • białe wino półwytrawne - 400 ml
  • olej do smażenia - 3 łyżki
  • natka pietruszki - pęczek
  • sól i pieprz
  • czosnek - 2 ząbki

Zobacz też: Krewetki na maśle z makaronem - przepis na pyszny obiad lub przekąskę

Mule krok po kroku

Jak zrobić mule krok po kroku? Należy zacząć od zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na oleju. Nie powinna być przypalona, bo jej smak byłby wówczas zbyt intensywny. Do garnka wlewamy wino, posiekaną połowę pietruszki, drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 2 - 3 minuty, by odparować alkohol. Na gotujący się płyn wrzucamy mule i dalej trzymamy na ogniu pod przykryciem. Gotujemy przez 4 minuty. W tym czasie mule powinny się otworzyć. Na końcu należy dodać pozostałą połowę pietruszki.

 Jak podać mule?

Jak podać mule, aby stanowiły wykwintny posiłek? W różnych krajach przyrządza się je tradycyjnie w nieco odmienny sposób. We Włoszech często są grillowane lub podawane z makaronem, w Belgii zaś przyrządza się je w piwie i podaje z frytkami. Przygotowane w białym winie idealnie komponują się z prostym dodatkiem w postaci bagietki czosnkowej. 

Zobacz też: Kalmary - jak jeść i jak przyrządzić te smaczne owoce morza, by były najlepsze? Podpowiadamy

Więcej o:
Copyright © Agora SA