Dlaczego zupa czosnkowa jest daniem, które warto wprowadzić do domowego menu? Chociaż rozmaitość zup jest charakterystyczna dla kuchni polskiej, to akurat czosnkowa polewka jest kulinarnym pomysłem rodem z Czech. Powszechnie docenia się jej rozgrzewający charakter - jest idealna choćby po szaleństwach na narciarskim stoku. To jednak nie wszystko: zupę czosnkową podaje się przy pierwszych objawach przeziębienia. Wysoka zawartość czosnku i allicyny sprawia, że spożywanie zupy opartej na tym warzywie bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy człowieka. Pomaga też dostarczyć witamin B1, B2 i cennych składników mineralnych (wapń, potas). Jednocześnie regularne spożywanie czosnku:
Zupa czosnkowa jest też niskokaloryczna. Mogą ją więc spożywać osoby, które pozostają na diecie.
Jak przygotować zupę czosnkową? Z zasady jest to klarowna polewka, którą sporządza się na bazie wywaru z dodatkami (grzanki, ziemniaki) i czosnku. Jej przyrządzenie nie jest więc zbyt trudne i nawet osoba o niewielkim doświadczeniu kulinarnym jest w stanie przyrządzić zupę czosnkową.
Jakie produkty musi zawierać zupa czosnkowa? Składniki nie są zbyt liczne lub wyszukane. Do zrobienia porcji dla trzech osób potrzebne będą:
Jak powstaje zupa czosnkowa krok po kroku? Należy zacząć od przygotowania czosnku. Powinien być obrany i drobno pokrojony na plasterki. Należy go podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Powinno się do tego wykorzystać wysoki garnek. Podobnie postępujemy z szynką lub boczkiem pokrojonymi w kostkę. Razem z czosnkiem i szynką smażymy też duże kawałki czerstwego chleba z trzech kromek. Po przypieczeniu pieczywa należy dodać słodką paprykę. Nada ona całości kolor.
Do podsmażonych składników dodajemy bulion. Jego zaletą w stosunku do wody jest intensywny aromat. Całość powinna zostać wymieszana i gotować się na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Podczas gotowania się zupy kroimy trzy pozostałe kromki i robimy z nich klasyczne grzanki na oliwie. Pozostaje je już tylko dodać do zupy i doprawić ją solą i pieprzem według uznania.
Co do zupy czosnkowej? Tak przygotowana polewka jest już gotowym daniem. Niekiedy podaje się ją jednak w nieco inny sposób. Charakterystyczny sposób polega na sporządzeniu puree z gotowanych ziemniaków zmiksowanych z mlekiem lub śmietaną. Sposób podania polega na nałożeniu puree w głębokim talerzu i zalaniu go ciepłą zupą czosnkową. Niekiedy dodaje się ziemniaki pokrojone w kostkę do gotującej się polewki.
Zobacz też: Zupa ogórkowa - przepis babci. Trik z masłem sprawi, że będzie najlepsza na świecie