Pankejki - przepis na idealne śniadanie. Zamiast mleka użyj kefiru, a wyjdą puszyste

Pankejki to pyszne, grube naleśniki, które wielką popularnością cieszą się w USA. Również w Polsce nie brakuje fanów tych smacznych placuszków, zwłaszcza że przepis na pankejki jest bardzo prosty, a smak skusi nawet największego niejadka. Jak zrobić pyszne, puszyste pancekes? Zamiast mleka użyj kefiru.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki to pomysł na śniadanie idealne. Te pyszne i puchate placuszki, pozwolą świetnie zacząć dzień zarówno maluchom, jak i starszym smakoszom. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na amerykańskie pancakes, które wychodzą jeszcze bardziej puszyste, niż te, które zazwyczaj robicie.

Pankejki - przepis:

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g kefiru
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • olej

Pankejki - jak je przygotować?

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej kefir. Najlepiej, gdyby był w temperaturze pokojowej. Następnie wbij jajka i całość połącz za pomocą trzepaczki. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz łyżkę oleju i całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera pracującego na małych obrotach. Nie miksuj jednak zbyt długo, wtedy pankejki nie wyjdą puszyste.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta. Smaż pankejki na średnim ogniu ok. 2 minut z każdej strony, aż będą miały apetyczny, złoty kolor.
  4. Gotowe pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam borówki i cukier puder.

Takie śniadanie gwarantuje idealny początek dnia. A ty, z czym najbardziej lubisz pankejki?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.