Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pankejki to pomysł na śniadanie idealne. Te pyszne i puchate placuszki, pozwolą świetnie zacząć dzień zarówno maluchom, jak i starszym smakoszom. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na amerykańskie pancakes, które wychodzą jeszcze bardziej puszyste, niż te, które zazwyczaj robicie.
Pankejki - przepis:
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 200 g kefiru
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- olej
Pankejki - jak je przygotować?
- Przygotuj miskę i wlej do niej kefir. Najlepiej, gdyby był w temperaturze pokojowej. Następnie wbij jajka i całość połącz za pomocą trzepaczki.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz łyżkę oleju i całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera pracującego na małych obrotach. Nie miksuj jednak zbyt długo, wtedy pankejki nie wyjdą puszyste.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta. Smaż pankejki na średnim ogniu ok. 2 minut z każdej strony, aż będą miały apetyczny, złoty kolor.
- Gotowe pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam borówki i cukier puder.
Takie śniadanie gwarantuje idealny początek dnia. A ty, z czym najbardziej lubisz pankejki?