Krem z białych warzyw, czyli doskonały sposób na rozgrzewający obiad

Krem z białych warzyw to zupa, która zachwyci każdego. Nie od dziś wiadomo, że warzywa powinny stanowić około 50% spożywanych przez nas produktów. Taka dieta gwarantuje dobre samopoczucie i właściwą podaż składników odżywczych. Zupy zaś stanowią świetny sposób na ich przemycenie.

Krem z białych warzyw. Jak przygotować zupę krem?

Krem z białych warzyw to jeden z rodzajów zup kremowych. Tego typu dania w ostatnich latach bardzo zyskały na popularności. Od zwykłych zup odróżnia je bardziej gęsta, kremowa konsystencja i brak dużych cząstek warzyw pływających w garnku. Dzięki temu zupa krem jest doskonałym sposobem na jednogarnkowy obiad - jest sycąca i już niewielka porcja sprawia, że czujemy się najedzeni. Dobrze sprawdza się także w przypadku, gdy gotujemy dla dzieci - maluchy zazwyczaj nie przepadają za kawałkami warzyw znajdującymi się w zupach, natomiast w postaci zblendowanej są w stanie bezproblemowo je zjeść. 

Czas najwyższy sprawdzić jak przygotować krem z białych warzyw. Otóż jest to całkiem proste danie. Potrzebne nam będą przede wszystkim odpowiednie składniki, średniej wielkości garnek, a także blender ręczny, dzięki któremu uzyskamy odpowiednią konsystencję. 

Krem z białych warzyw: składniki

Krem z białych warzyw możemy przygotować na kilka sposobów. W sieci nie brak inspirujących przepisów na tę zupę. W zdecydowanej większości receptur wiodącą rolę odgrywają korzeń selera oraz por - jego biała część. Do przygotowania kremu z białych warzyw potrzebne składniki to:

  • korzeń selera - 1 sztuka
  • biała część pora
  • cebula - 1 sztuka 
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • czosnek - 3 ząbki
  • jabłko - 1 sztuka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło - 3 łyżki
  • śmietana - ok. 200 ml
  • woda
Zobacz wideo A może zupa na zimno?

Krem z białych warzyw. Jak zrobić zupę krok po kroku?

Kiedy już zgromadzimy wszystkie niezbędne składniki, czas przystąpić do przygotowania zupy krem z białych warzyw krok po kroku. Nie będziemy potrzebować na to zbyt wiele czasu - całość powinna zamknąć się w około godzinie. 

  1. Najpierw na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i masła. Gdy tłuszcz się połączy dodajemy wcześniej umytego, wysuszonego i pokrojonego w talarki pora (jego białą część).
  2. Dodajemy także posiekaną drobno cebulę i razem podsmażamy.
  3. W garnku umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki selera, ziemniaki oraz jabłka. Całość zalewamy niewielką ilością wody (nie więcej niż 500 ml). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
  4. Dodajemy podsmażonego pora i cebulę. Razem gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną - zazwyczaj trwa to około 25-30 minut.
  5. Zabielamy przygotowaną śmietaną.
  6. Pod koniec gotowania blendujemy całość, aż do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji. 
  7. Jeśli zależy nam na tym, aby zupa była aksamitna, należy przetrzeć ją po zblendowaniu przez sitko. Jest to niewątpliwie zajęcie, które wydłuża proces przygotowania zupy, ale efekt końcowy rekompensuje trud i poświęcony czas. 

Białe warzywa do kremu. Na co zwrócić uwagę?

Bez wątpienia białe warzywa do kremu najłatwiej zdobyć w sezonie letnim, kiedy na straganach i w warzywniakach dostępne są świeże, krajowe okazy. Na szczęście pory i selery należą do tych warzyw, które dostępne są także zimą. Warzywa, zwłaszcza te korzeniowe, dobrze się przechowują i nadają się do mrożenia, dlatego już latem możemy zrobić sobie ich odpowiednie zapasy. Jeśli jednak nie dysponujemy swoimi produktami, wówczas musimy udać się do sklepu. Warto poświęcić nieco czasu na wybór odpowiednich egzemplarzy. Zarówno seler jak i por powinny być twarde i zwarte. Obejrzyjmy je z każdej strony, czy aby nie zaczęły się psuć lub żółknąć. Wybierajmy tylko te, które są bez wątpienia świeże.

Zobacz też inne przepisy na zupy krem:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.