Najprostszy suflet czekoladowy. Przepis na walentynki, który roztopi każde serce. Potrzebujesz tylko pięciu składników

Choć zakochani okazują sobie miłość przez cały rok - jest jeden dzień, w którym warto świętować w sposób szczególny. W walentynki, które obchodzimy 14 lutego, powinniśmy zadbać o wyjątkową atmosferę i rozpieszczanie wybranka lub wybranki. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie wyjatkowego deseru. Nasz suflet czkoladowy wyjdzie każdemu i roztopi każde serce.

Więcej przepisów na specjalne okazje znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Suflet czekoladowy to deser pochodzący z Francji. Choć wiele osób uważa, że jest bardzo trudny do przygotowania, nic bardziej mylnego. Wystarczy trzymać się proporcji i czasu. Jeśli wyjmiemy go w odpowiednim momencie z piekarnika - będzie idealnie wyrośnięty i kremowy w środku. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jeśli więc chcesz sprawić przyjemność ukochanej osobie - skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. 

Suflet czekoladowy na walentynki. Składniki

  • 120 g ciemnej czekolady,
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 60 g masła oraz 10 dodatkowych gramów do wysmarowania foremek,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • opcjonalnie: świeże owoce, bita śmietana lub lody. 

Sposób przygotowania

1. Czyste i idealnie suche ramekiny (5 sztuk) wysmaruj delikatnie masłem. Następnie dokładnie obsyp je cukrem pudrem,

2. Czekoladę połam na kosteczki i dodaj pokrojone masło. Umieść w misce i roztop w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia,

3. Białka oddziel od żółtek, a następnie umieść je w dużej misce. Żółtka wmieszaj po kolei w masę czekoladową, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę,

4. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 200 st. C.,

5. Ubitą pianę stopniowo dodawaj do czekoladowej masy, aż składniki całkowicie się połączą,

6. Masę rozlej do przygotowanych wcześniej ramekinów. Naczynia wypełniaj do momentu, aż będą idealnie pełne, a powierzchnię wyrównaj nożem,

7. Suflety piecz przez 15 minut. Powinny ładnie urosnąć i wystawać nad brzeg naczynka,

8. Serwuj gorące, posypane cukrem pudrem, z lodami lub bitą śmietaną. Warto dodać też ulubione owoce. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.