Sos bolognese to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które znane jest na całym świecie. Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością w wielu krajach, a zawdzięcza to m.in. temu, że jest bardzo aromatyczna, sycąca, a przy tym nie wymaga wymyślnych składników - do przygotowania większości dań wystarczy zaledwie kilka produktów, które każdy z nas znajdzie w domu. Liczy się natomiast ich jakość - warzywa i zioła muszą być świeże, najlepiej od sprawdzonych dostawców.
Sos bolognese swoją nazwę zawdzięcza miastu Bolonia znajdującemu się w północnej części kraju. Początków dania poszukuje się już w V wieku, kiedy to znane było połączenie makaronu i mięsa - na tym etapie nie dodawano jeszcze pomidorów, które z czasem stały się nierozerwalną częścią tego jak przygotowuje się sos bolognese. Znane w obecnym kształcie bolognese zostało stworzone i sformalizowane w 1982 r., kiedy to określono przepis na tradycyjny sos. Jego podstawowymi składnikami miały być:
Sos bolognese składniki może mieć różne w zależności od tego, kto go przygotowuje. Istnieje bowiem wiele szkół przyrządzania tego smakowitego dania na bazie mięsa. Niemniej jednak pewne jest, że podstawę stanowi mięso. Może być to wołowina, ale także wieprzowina, kiełbasa i boczek. Drugi punkt stanowią warzywa. Obok świeżych pomidorów ważne miejsce zajmuje także włoszczyzna, czyli seler, pietruszka i marchew. Nie można także zapomnieć o odrobinie wina, która doda wyjątkowego aromatu.
Sos bolognese krok po kroku można zrobić nawet nie posiadając większych umiejętności kulinarnych. Jest to w gruncie rzeczy łatwe danie, ale wymagające sporo czasu. Tajemnica udanego, aromatycznego sosu tkwi bowiem w czasie potrzebnym na gotowanie. Tradycyjne bolognese powinno spędzić w garnku minimum dwie godziny, a w najlepszej wersji nawet cztery!
Chyba nikt nie ma wątpliwości, do czego użyć sosu bolognese. Najlepiej komponuje się on w towarzystwie makaronu. I choć nam kojarzy się z nim głównie spaghetti, czyli cienkie, długie nitki, to w oryginalnej recepturze wskazuje się, że lepszym wyborem są szersze tagliatelle lub pappardelle, które znacznie lepiej utrzymują ciężki, mięsny sos. Bolognese można także użyć do przygotowania znakomitej lasagne. W przypadku gdy zostanie nam końcówka sosu podać ją warto także z puree ziemniaczanym.
Zobacz też: Przepis na pizzę w stylu neapolitańskim. Uchodzi na najlepszą na świecie