Sos bolognese. Jak przygotować jeden z najlepszych sosów kuchni włoskiej? Przepis zajmie min. 2,5 godz.

Sos bolognese to sos na bazie pomidorów z mięsnym dodatkiem. Włosi najczęściej serwują go w towarzystwie makaronu tagliatelle lub pappardelle. Tak przygotowane danie podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Już dziś przygotuj je w swojej kuchni!

Sos bolognese. Jak przygotować tradycyjne, włoskie danie?

Sos bolognese to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które znane jest na całym świecie. Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością w wielu krajach, a zawdzięcza to m.in. temu, że jest bardzo aromatyczna, sycąca, a przy tym nie wymaga wymyślnych składników - do przygotowania większości dań wystarczy zaledwie kilka produktów, które każdy z nas znajdzie w domu. Liczy się natomiast ich jakość - warzywa i zioła muszą być świeże, najlepiej od sprawdzonych dostawców. 

Sos bolognese swoją nazwę zawdzięcza miastu Bolonia znajdującemu się w północnej części kraju. Początków dania poszukuje się już w V wieku, kiedy to znane było połączenie makaronu i mięsa - na tym etapie nie dodawano jeszcze pomidorów, które z czasem stały się nierozerwalną częścią tego jak przygotowuje się sos bolognese. Znane w obecnym kształcie bolognese zostało stworzone i sformalizowane w 1982 r., kiedy to określono przepis na tradycyjny sos. Jego podstawowymi składnikami miały być:

  • wołowina,
  • boczek,
  • cebula,
  • marchew,
  • seler,
  • przecier pomidorowy,
  • bulion,
  • wino,
  • mleko,
  • sól i pieprz.

Passata pomidorowa. Zdjęcie ilustracyjnePassata pomidorowa. Z czego przygotować i do czego wykorzystać?

Sos bolognese. Składniki, bez których nie przygotujesz prawdziwego bolognese

Sos bolognese składniki może mieć różne w zależności od tego, kto go przygotowuje. Istnieje bowiem wiele szkół przyrządzania tego smakowitego dania na bazie mięsa. Niemniej jednak pewne jest, że podstawę stanowi mięso. Może być to wołowina, ale także wieprzowina, kiełbasa i boczek. Drugi punkt stanowią warzywa. Obok świeżych pomidorów ważne miejsce zajmuje także włoszczyzna, czyli seler, pietruszka i marchew. Nie można także zapomnieć o odrobinie wina, która doda wyjątkowego aromatu.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Sos bolognese. Zrób go sam krok po kroku!

Sos bolognese krok po kroku można zrobić nawet nie posiadając większych umiejętności kulinarnych. Jest to w gruncie rzeczy łatwe danie, ale wymagające sporo czasu. Tajemnica udanego, aromatycznego sosu tkwi bowiem w czasie potrzebnym na gotowanie. Tradycyjne bolognese powinno spędzić w garnku minimum dwie godziny, a w najlepszej wersji nawet cztery!

  1. Przygotowanie rozpoczynamy od przeciśnięcia przez praskę czosnku (1 ząbek) i posiekania jednej średniej cebuli. Wrzucamy je na patelnię i podsmażamy.
  2. Seler naciowy siekamy drobno, a marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy na patelnię. 
  3. Na mniejszej patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek (150 g). Następnie dodać go do warzyw. Na tej samej patelni podsmażyć zmielone mięso (500 g), a następnie wymieszać z warzywami i boczkiem.
  4. Do warzyw i mięsa dodać wino (1/2 szklanki) i gotować na średnim ogniu.
  5. W kubeczku rozpuścić koncentrat pomidorowy (150 g) w gorącym bulionie. Wlać całość do garnka z mięsem. Dodać zmiksowane pomidory.
  6. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem przez minimum dwie godziny. 
  7. Podawać z makaronem, odrobiną parmezanu i świeżą bazylią. 

Pesto z rukoli - przepis. Pomysł na obiad w kilka minut. Jak przygotować pesto z rukoli?Pesto z rukoli - przepis. Pomysł na obiad w kilka minut. Jak przygotować?

Do czego użyć sosu bolognese?

Chyba nikt nie ma wątpliwości, do czego użyć sosu bolognese. Najlepiej komponuje się on w towarzystwie makaronu. I choć nam kojarzy się z nim głównie spaghetti, czyli cienkie, długie nitki, to w oryginalnej recepturze wskazuje się, że lepszym wyborem są szersze tagliatelle lub pappardelle, które znacznie lepiej utrzymują ciężki, mięsny sos. Bolognese można także użyć do przygotowania znakomitej lasagne. W przypadku gdy zostanie nam końcówka sosu podać ją warto także z puree ziemniaczanym. 

Zobacz też: Przepis na pizzę w stylu neapolitańskim. Uchodzi na najlepszą na świecie

Więcej o: