Leczo - przepis na obiad dla całej rodziny. Dodaj ten składnik, a uzyskasz bogatszy smak

Leczo to danie, które cieszy się ogromną popularnością na polskich stołach, mimo że pochodzi z Węgier. Ta aromatyczna potrawa pełna warzyw i dobrej kiełbasy to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na leczo jest bardzo prosty, a dodatek pieczarek wspaniale pogłębi smak dania.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Leczo to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny szczególnie zimą, kiedy mamy ochotę na pyszne, sycące i rozgrzewające potrawy. Przepis na leczo jest banalny a potrawa w zasadzie "sama się robi". Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepsze leczo z dodatkiem pieczarek. Do dzieła!

Leczo - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1.5 kg cukinii
  • 4 kolorowe papryki
  • 2 żółte cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 400 g chudej, podsuszonej kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 1 kg pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • smalec do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano

Leczo - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozpuść w nim łyżkę smalcu. To ważne, by podczas przygotowania leczo używać właśnie tłuszczu wieprzowego, ponieważ nadaje on daniu głębokiego smaku. Na smalcu zeszklij posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodaj czosnek i chwilę  podsmażaj. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj  pieczarki pokrojone w plastry.
  2. Cukinię, paprykę i pomidory pokrój w kostkę (oczywiście uprzednio usuwając z papryki i pomidorów gniazda nasienne). Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeżeli używasz podsuszonej kiełbasy, nie musisz jej wcześniej podsmażać. Wszystkie składniki włóż do garnka, dodaj kilka łyżeczek koncentratu lub passaty pomidorowej.
  3. Całość duś na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po ok. 20 minutach dodaj przyprawy, sól, pieprz, łyżkę słodkiej papryki, płaską łyżeczkę ostrej papryki, szczyptę oregano oraz opcjonalnie płaską łyżeczkę papryki wędzonej. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut. Gotowe leczo podawaj z kromką pieczywa.

Kilka prostych kroków i pyszne leczo gotowe. Zainspiruj się polską wariacją na temat kuchni węgierskiej i zaserwuj to danie dziś na obiad. Twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: