Pasta curry, czyli odrobina orientu na naszym talerzu. Do czego jej użyć? Podpowiadamy

Pasta curry to jeden z tych produktów, które bezsprzecznie kojarzą nam się z kuchnią orientalną. Do czego stosowana jest pasta curry i jak możemy ją przemycić do naszych potraw?

Pasta curry. Jak przygotować udane danie kuchni tajskiej lub indyjskiej?

Pasta curry to nieodłączny element kuchni dalekowschodnich, ze szczególny uwzględnieniem kuchni indyjskiej i tajskiej. Bogactwo przypraw i zupełnie odmienne od naszych, europejskich smaki to znaki rozpoznawcze tych kuchni. Niemniej jednak coraz więcej osób odwiedzających te kraje zakochuje się w sztuce gotowania wschodu i próbuje przemycić jej odrobinę na nasz rodzimy grunt. Przykładem tego może być coraz częściej stosowana pasta curry, która na wschodzie jest swego rodzaju półproduktem, na bazie którego powstają rozmaite zupy, sosy czy dodatki do dań głównych. 

Jak przygotować pastę curry? Przede wszystkim trzeba wiedzieć, czym ona jest. A mianowicie tradycyjna pasta przygotowywana jest z różnych gatunków ostrych papryk. W kuchni tajskiej wyróżnia się kilka rodzajów past curry, w zależności od tego, jakie papryki zostają do nich użyte, a także jakie dodatki im towarzyszą. I tak mamy:

  • czerwona pasta curry powstaje na bazie czerwonych papryk chili, a oprócz tego trawy cytrynowej, kminku, skórki z limonki i kardamonu
  • zieloną pastę curry zrobioną z zielonych papryk chili. Do nich dodaje się zwykle trawę cytrynową, czosnek, a także imbir, kmin i kolendrę. Jest ona zdecydowanie najostrzejszą ze wszystkich past curry
  • żółta pasta curry powstaje na bazie czerwonych papryk chili z dodatkiem szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, a także kurkumy odpowiedzialnej za żółtą barwę. W przeciwieństwie do zielonej jest ona najłagodniejszą ze wszystkich past
  • fioletowa pasta curry przygotowywana jest identycznie jak żółta, jednak bez dodatku kurkumy.

Pasta curry: podstawowe składniki

Głównym i najważniejszym składnikiem pasty curry jest ostra papryka, zazwyczaj chili. Stanowi ona zwykle około 30 proc. wszystkich składników, które tworzą pastę. Według tradycyjnych receptur produkty potrzebne do jej przygotowania powinny być świeże, jednak jak można się przekonać, w sprzedaży znajduje się mnóstwo gotowych past curry opartych o suszone półprodukty. Obok papryki ważny jest także czosnek, cebula, trawa cytrynowa oraz przyprawy: imbir, kardamon, kolendra.

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Pasta curry krok po kroku. Zrób ją sam!

Przygotowanie krok po kroku pasty curry może się okazać na początku nieco trudne, jednak jeśli chcemy mieć pewność co do otrzymanego efektu, warto się nieco wysilić. 

  1. Na początek trawę cytrynową kroimy w paseczki.
  2. Papryczki chili myjemy, osuszamy i wyjmujemy gniazda nasienne.
  3. Czosnek obieramy i kroimy w plastry, podobnie postępujemy z imbirem.
  4. Limonkę dokładnie myjemy, następnie wyciskamy sok.
  5. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Do miski wrzucamy wszystkie składniki oraz przyprawy: sól, kolendra, kumin.
  7. Wszystko razem blendujemy na gładką pastę.

Do czego użyć pasty curry? Kilka propozycji 

Jeśli zastanawiasz się, do czego użyć pasty curry, to tak naprawdę jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Można ją oczywiście wykorzystać jako podstawę zupy tajskiej, dodatek do kurczaka curry lub innych dań mięsnych lub warzywnych. Doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni wegetariańskiej, jak i w przypadku dań, gdzie to mięso odgrywa kluczową rolę. W zależności od stopnia ostrości, pastę można podawać także starszym dzieciom, choć należy tu zachować ostrożność. 

Oto kilka przepisów z zastosowaniem pasty curry:

Zobacz też: Tofu - przepisy, które przeniosą cię w kulinarną podróż. Znacie pad thai? Nie? Kulinarny grzech!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.