Tłusty czwartek 2022: kiedy wypada? Przepis na pyszne pączki Magdy Gessler

Tłusty czwartek 2022 wypada w pod koniec lutego. Z tej okazji warto przygotować coś specjalnego. Nasza propozycja to pączki według przepisu Magdy Gessler.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Tłusty czwartek - przepis na pączki hiszpańskie

Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada?

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. W ubiegłym roku dzień ten wypadał z kolei 11 lutego. Z czego wynika ta rozbieżność? Data tradycji jest uzależniona od świąt wielkanocnych, które są ruchome. Tłusty czwartek obchodzimy dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Może on więc wypaść między 29 stycznia, a 4 marca.

Tłusty czwartek 2022 - przepis na pączki Magdy Gessler

Pączki Magdy Gessler cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Jak zrobić je w domu? Przepis podpatrzony u znanej restauratorki będzie idealny na tłusty czwartek. Oto potrzebne składniki:

  • 300 g cukru;
  • 2 kg mąki szymanowskiej;
  • 30 jajek;
  • 500 g masła;
  • 0,5 l mleka;
  • 2 opakowania cukru waniliowego;
  • pół łyżeczki soli;
  • 100 g świeżych drożdży;
  • 2,5 kg konfitury z róży;
  • 500 g domowego lukru;
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy;
  • smalec do smażenia - 2,5 kg.

Tłusty czwartek 2022 - pączki Magdy Gessler krok po kroku

Co dalej? Oto receptura krok po kroku. 

  • Mleko z cukrem podgrzewamy. Następnie do ciepłego płynu dodajemy drożdże, które muszą się w nim rozpuścić.
  • Mieszając, dodajemy szklankę mąki. Czekamy aż całość urośnie.
  • 10 jajek oraz żółtka z 20 pozostałych mieszamy z 200 g cukru, solą i cukrem waniliowym. Podgrzewamy do temp. maksymalnie 35 st. C.
  • Łączymy zaczyn drożdżowy z masą jajeczną. Całość wlewamy do 1,2 kg mąki.
  • Wyrabiamy dotąd, aż ciasto stanie się gładkie. Dodajemy mąki, by przestało się kleić.
  • Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny po to, by mogło wyrosnąć. Dwukrotnie po 30 minutach wyrabiamy je jeszcze raz.
  • Pączki wyrabiamy przez podział ciasta na dwie części, uformowanie z nich rulonów i pokrojenie na małe kawałki.
  • Odpowiednie placki formujemy ręcznie, następnie wkładamy do nich konfiturę.
  • Po zawinięciu zadbajmy o to, by pączki były okrągłe.
  • Ułożone na blasze i przykryte ścierką, powinny rosnąć jeszcze przez 45 min. Uwaga! Pączki powinny być położone tak, aby miejscem zlepienia przystawały do blachy.
  • Pączki smażymy na smalcu rozgrzanym do temp. 180 st. C. Co istotne, robimy to w niewielkich porcjach i z obu stron.

Po wyjęciu z tłuszczu musimy odsączyć pączki z jego nadmiaru. Najlepiej będzie, jeśli ułożymy je papierowych ręcznikach. Po ostygnięciu polewamy je domowej roboty lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy. Tutaj znajdziesz prosty przepis na pyszny lukier:

Więcej o: