Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Zobacz wideo Tłusty czwartek - przepis na pączki hiszpańskie
Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada?
W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. W ubiegłym roku dzień ten wypadał z kolei 11 lutego. Z czego wynika ta rozbieżność? Data tradycji jest uzależniona od świąt wielkanocnych, które są ruchome. Tłusty czwartek obchodzimy dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Może on więc wypaść między 29 stycznia, a 4 marca.
Tłusty czwartek 2022 - przepis na pączki Magdy Gessler
Pączki Magdy Gessler cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Jak zrobić je w domu? Przepis podpatrzony u znanej restauratorki będzie idealny na tłusty czwartek. Oto potrzebne składniki:
- 300 g cukru;
- 2 kg mąki szymanowskiej;
- 30 jajek;
- 500 g masła;
- 0,5 l mleka;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- pół łyżeczki soli;
- 100 g świeżych drożdży;
- 2,5 kg konfitury z róży;
- 500 g domowego lukru;
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy;
- smalec do smażenia - 2,5 kg.
Tłusty czwartek 2022 - pączki Magdy Gessler krok po kroku
Co dalej? Oto receptura krok po kroku.
- Mleko z cukrem podgrzewamy. Następnie do ciepłego płynu dodajemy drożdże, które muszą się w nim rozpuścić.
- Mieszając, dodajemy szklankę mąki. Czekamy aż całość urośnie.
- 10 jajek oraz żółtka z 20 pozostałych mieszamy z 200 g cukru, solą i cukrem waniliowym. Podgrzewamy do temp. maksymalnie 35 st. C.
- Łączymy zaczyn drożdżowy z masą jajeczną. Całość wlewamy do 1,2 kg mąki.
- Wyrabiamy dotąd, aż ciasto stanie się gładkie. Dodajemy mąki, by przestało się kleić.
- Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny po to, by mogło wyrosnąć. Dwukrotnie po 30 minutach wyrabiamy je jeszcze raz.
- Pączki wyrabiamy przez podział ciasta na dwie części, uformowanie z nich rulonów i pokrojenie na małe kawałki.
- Odpowiednie placki formujemy ręcznie, następnie wkładamy do nich konfiturę.
- Po zawinięciu zadbajmy o to, by pączki były okrągłe.
- Ułożone na blasze i przykryte ścierką, powinny rosnąć jeszcze przez 45 min. Uwaga! Pączki powinny być położone tak, aby miejscem zlepienia przystawały do blachy.
- Pączki smażymy na smalcu rozgrzanym do temp. 180 st. C. Co istotne, robimy to w niewielkich porcjach i z obu stron.
Po wyjęciu z tłuszczu musimy odsączyć pączki z jego nadmiaru. Najlepiej będzie, jeśli ułożymy je papierowych ręcznikach. Po ostygnięciu polewamy je domowej roboty lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy. Tutaj znajdziesz prosty przepis na pyszny lukier: