Nad przepisem na naleśniki nie ma co się zastanawiać, prawda? Wiele osób robi je "na oko" i nie zastanawia się nad proporcjami czy składnikami. Naleśniki można robić w wielu wydaniach i do takich eksperymentów zachęcamy. Poniższy przepis jest prosty, a znane i lubiane naleśniki na pewno ulepszy.
Naleśniki francuskie, zwane crepes, to narodowy przysmak i obowiązkowa śniadaniowa pozycja wszystkich miłośników Francji. Różnią się od tradycyjnych naleśników tym, że są bardzo cienkie i złożone w kopertę, ale to nie wszystko. Francuskie naleśniki przygotowujemy, dodając składniki w określonej kolejności. Kremówka, czyli sekretny składnik, którym kusimy w tym artykule, nie jest typowym składnikiem naleśników crepes, chociaż pomysłodawcą był francuski szef kuchni Michel Roux.
Składniki:
Przygotowanie
Roztop masło. Do miski wbij jajka, wlej mleko i wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Przewiej mąkę partiami i mieszaj. Dodaj cukier i sól. Masa powinna być gładka, bez grudek. Jeśli nie udało ci się ich uniknąć, to zmiksuj szybko ciasto. Na końcu dodaj śmietankę i ostudzone masło. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki. Staraj się, żeby były cieniutkie.
Tak przygotowane naleśniki mogą być podstawą Crepes Suzette, czyli francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Trzeba na suchej patelni skarmelizować cukier, potem dodać do niego masło. Na to nakładamy naleśniki i chwilę smażymy, obracamy. Dolewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Kiedy sos zgęstnieje, dolewamy likier pomarańczowy i czekamy, aż alkohol wyparuje. Całość przekładamy na talerz, a na patelnię dorzucamy wyfiletowane cząstki pomarańczy i odrobinę masła. Dekorujemy nimi naleśniki.