Naleśniki, jakich jeszcze nie jadłeś. Dolej jeden składnik, a będą cienkie i elastyczne

Naleśniki francuskie, czyli crepes to chyba najbardziej znane naleśniki na świecie. Nie są trudne do wykonania, a jeśli dodasz do nich jeden składnik, to zaskoczą cię nie tylko smakiem, lecz także delikatną konsystencją.

Nad przepisem na naleśniki nie ma co się zastanawiać, prawda? Wiele osób robi je "na oko" i nie zastanawia się nad proporcjami czy składnikami. Naleśniki można robić w wielu wydaniach i do takich eksperymentów zachęcamy. Poniższy przepis jest prosty, a znane i lubiane naleśniki na pewno ulepszy.

Naleśniki z kremówką to inne wydanie crepes

Naleśniki francuskie, zwane crepes, to narodowy przysmak i obowiązkowa śniadaniowa pozycja wszystkich miłośników Francji. Różnią się od tradycyjnych naleśników tym, że są bardzo cienkie i złożone w kopertę, ale to nie wszystko. Francuskie naleśniki przygotowujemy, dodając składniki w określonej kolejności. Kremówka, czyli sekretny składnik, którym kusimy w tym artykule, nie jest typowym składnikiem naleśników crepes, chociaż pomysłodawcą był francuski szef kuchni Michel Roux. 

Jak zrobić naleśniki francuskie? 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka 250 ml wody
  • 30 g masła
  • 250 g mąki
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 mln śmietanki kremówki

Przygotowanie

Roztop masło. Do miski wbij jajka, wlej mleko i wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Przewiej mąkę partiami i mieszaj. Dodaj cukier i sól. Masa powinna być gładka, bez grudek. Jeśli nie udało ci się ich uniknąć, to zmiksuj szybko ciasto. Na końcu dodaj śmietankę i ostudzone masło. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki. Staraj się, żeby były cieniutkie.  

Francuskie naleśniki Crepes Suzette

Tak przygotowane naleśniki mogą być podstawą Crepes Suzette, czyli francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Trzeba na suchej patelni skarmelizować cukier, potem dodać do niego masło. Na to nakładamy naleśniki i chwilę smażymy, obracamy. Dolewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Kiedy sos zgęstnieje, dolewamy likier pomarańczowy i czekamy, aż alkohol wyparuje. Całość przekładamy na talerz, a na patelnię dorzucamy wyfiletowane cząstki pomarańczy i odrobinę masła. Dekorujemy nimi naleśniki. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.