Syrop z cebuli na wiosenne przeziębienie. Jak go zrobić?

Syrop z cebuli to specyfik, z którego dobrodziejstwa korzystały już nasze babcie. O silnych właściwościach cebuli można napisać bardzo wiele. W artykule skupimy się w głównej mierze na domowej recepturze syropu.

Na co syrop z cebuli, czyli kiedy sięgać po domowe lekarstwo

Na co syrop z cebuli jest najlepszy i dlaczego warto go spożywać zwłaszcza w okresie przeziębienia lub choroby? Cebula to warzywo, które wzbudza nie lada emocje. Jedni ją uwielbiają, inni wręcz nienawidzą. Jednak to, co należy wyraźnie napisać to fakt, że posiada ona mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Oto kilka z zalet samej cebuli oraz cebulowej mikstury:

  • Cebula posiada bardzo wysokie stężenie witaminy C, dlatego też wzmacnia ona odporność.
  • Jest nieoceniona jeżeli chodzi o wsparcie naszego organizmu w walce z chorobą, infekcją.
  • Syrop z cebuli jest znakomity na kaszel, duszności - warto spożywać go nie tylko w okresie gorszego samopoczucia, ale także profilaktycznie.
  • Cebula wzmacnia nasze włosy, skórę, paznokcie.
  • Warzywo jest doskonałe na zatkany nos. Wystarczy przez chwilę kroić ją, a z całą pewnością pozbędziemy się uporczywego kataru oraz zatkanego nosa. Uwaga: działa nawet przy alergicznym nieżycie nosa.
  • Cebulę powinny spożywać zwłaszcza osoby, które zmagają się z przewlekłymi chorobami, gdyż łagodzi ona stany zapalne, jest naturalnym wsparciem.

Zupa cebulowaAksamitna zupa cebulowa. Przepis Magdy Gessler zawiera ważny trik

Syrop z cebuli - jak przygotować. Receptura w kilku prostych krokach

Jak przygotować syrop z cebuli i na co zwrócić szczególną uwagę? Wykonanie cebulowego specyfiku nie jest trudne, ale musimy pamiętać o jednej rzeczy - o dobrej cebuli. Najlepiej z ekologicznych upraw i ze sprawdzonego źródła. To właśnie to warzywo stanowi bazę całego lekarstwa i na jego jakości opiera się skuteczność jego działania. Na szczęście cebula jest warzywem, które nie ma dużych wymagań i jest w stanie wyrosnąć nam nawet w doniczce. 

Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Syrop z cebuli - składniki, czyli w co należy się zaopatrzyć?

Składniki, które są potrzebne do przygotowania syropu z cebuli, nie są problematyczne do zdobycia. To między innymi:

  • cebula
  • cukier

Mogłoby wydawać się, że syrop ten nie jest zdrowy. Zwłaszcza z powodu dużej ilości cukru, jednak nic bardziej mylnego. Wiele osób może stawiać pytania typu: "Czemu cukier, a nie na przykład miód?" Odpowiedź jest prosta. Dzięki białemu specyfikowi nasza cebula puści sok, a tym samym pomoże wytworzyć konsystencję syropu.

Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni. Zdjęcie ilustracyjneCebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni

Syrop z cebuli krok po kroku - sposób przyrządzenia

Syrop z cebuli krok po kroku, czyli kilka słów o tym jak należy wykonać domowe lekarstwo. Cebulowy specyfik na chorobę jest bardzo szybki w wykonaniu. Najwięcej trudności i czasu zużywamy na pokrojenie warzywa. Mamy dla Was jednak wspaniałą informację. Nie trzeba wykonywać tego ręcznie. Możemy posłużyć się kuchennym gadżetem służącym do miażdżenia cebuli oraz czosnku. Dzięki takiemu wynalazkowi przyspieszymy nasz czas pracy. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania:

  1. Oczyszczamy i obieramy cebulę ze skórki.
  2. Dalej przechodzimy do krojenia jej. Możemy także posiekać ją za pomocą urządzenia kuchennego. 
  3. Następnie bierzemy słoik dostosowany do ilości syropu, jaką chcemy wytworzyć.
  4. Wrzucamy część pokrojonej cebuli.
  5. Zasypujemy ją niepełną łyżką cukru. Jeżeli zależy nam na mniej intensywnej słodkości - po prostu zmniejszmy jego ilość. Proces ten powtarzamy warstwowo do końca słoika. Zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin - aż cebula puści sok. Dalej możemy przełożyć słoik do lodówki.
  6. Syrop jest gotowy do spożycia.

Jak zatem widać, wykonanie syropu nie jest skomplikowane, ani nie wymaga od nas nadzwyczajnych umiejętności, ale jedynie chęci i samozaparcia. Warto wyposażyć się w dodatkowe kuchenne gadżety, które przyspieszą naszą pracę i zapobiegną łzawieniu.

Zobacz też: Krojenie cebuli bez łez jest możliwe. Mamy pięć sposobów, dzięki którym się nie rozpłaczesz

Więcej o: