Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Uwielbiamy frytki! Najbardziej te belgijskie, z miękkim, puszystym wnętrzem i chrupiącą, złotą skórką. Wybitnie smakują z domowym sosem czosnkowym, posypane startym, żółtym serem. Aby wyszły idealne, wystarczy przestrzegać kilku zasad.
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki,
2. Do dużej miski wsypujemy pokrojone ziemniaki. Zalewamy je zimną wodą, a następnie dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny. Dzięki dodatkowi cukru, nasze frytki będą bardzo chrupiące,
3. Po upływie tego czasu, frytki odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie mieszamy ręką z olejem,
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem,
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. w trybie góra-dół,
6. Frytki wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika,
7. Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia. Przed końcem pieczenia możemy posypać startym serem. Gotowe frytki solimy.