Jak zrobić frytki z piekarnika? Jeden trik sprawi, że będą nieziemsko chrupiące

Domowe frytki to jedna z najprostszych i najtańszych przekąsek. Nie musisz smażyć ich w głębokim tłuszczu, żeby były idealnie chrupiące i pyszne. Z naszymi wskazówkami przyrządzisz je szybko w piekarniku.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Uwielbiamy frytki! Najbardziej te belgijskie, z miękkim, puszystym wnętrzem i chrupiącą, złotą skórką. Wybitnie smakują z domowym sosem czosnkowym, posypane startym, żółtym serem. Aby wyszły idealne, wystarczy przestrzegać kilku zasad. 

Jak zrobić chrupiące frytki w piekarniku? Tego będziesz potrzebować

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól,
  • papier do pieczenia,
  • opcjonalnie: domowy sos czosnkowy i/lub starty ser do posypania.

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki,

2. Do dużej miski wsypujemy pokrojone ziemniaki. Zalewamy je zimną wodą, a następnie dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny. Dzięki dodatkowi cukru, nasze frytki będą bardzo chrupiące,

3. Po upływie tego czasu, frytki odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie mieszamy ręką z olejem,

4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem,

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. w trybie góra-dół,

6. Frytki wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika,

7. Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia. Przed końcem pieczenia możemy posypać startym serem. Gotowe frytki solimy. 

Więcej o: