Kotleciki jajeczne - co zrobić, gdy ugotujemy za dużo jajek na Wielkanoc? Podpowiadamy proste przepisy

Kotleciki jajeczne to danie, które przypadnie do gustu zarówno małym jak i dużym. Możemy serwować je jako potrawę obiadową lub ciepłą kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąski podczas podróży.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jak podawać kotleciki jajeczne i przy jakich okazjach?

Jak podawać kotleciki jajeczne? Możliwości mamy tutaj całe mnóstwo. Kotleciki z jajek to doskonały pomysł na obiad, ciepłą kolację i jako przekąska. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od naszych preferencji, trybu życia. Kotleciki można podawać z sałatką lub surówką, najlepiej będą smakowały z sosem pieczarkowym lub koperkowym.

Kotleciki jajeczne: jak przygotować smaczne kotleciki bez mięsa?

Jak przygotować kotleciki jajeczne, aby były pożywne i pyszne? Kotlety z jajek są proste do zrobienia, a przy tym można wykonać je na wiele sposobów. Składnikiem bazowym są tutaj oczywiście ugotowane jajka. Dodatki to już tylko kwestia naszych kulinarnych upodobań. Dobre kotleciki muszą być ubogacone odpowiednio dobranymi przyprawami. Mogą to być na przykład:

  • czosnek
  • bazylia
  • oregano
  • rozmaryn
  • papryka
  • suszone pomidory
  • kurkuma
  • i wiele innych

Jeżeli chodzi natomiast o pozostałe składniki, to dobrze sprawdzą się  grzyby, warzywa kapustne, papryka, marchew, cebula, czosnek. Możliwości jest tu całe mnóstwo.

Kotleciki jajeczne krok po kroku - przepis z pieczarkami

Jak przygotować kotleciki jajeczne krok po kroku? Przepis z grzybami jest jednym z bardziej uniwersalnych, ale jednocześnie bardzo efektownym. Grzyby, a zwłaszcza pieczarki, sprawiają, że kotleciki mają wyrazisty smak, a przy tym ich konsystencja zmienia się w bardziej kremową. Dzięki czemu łatwiej jest je wyrabiać i formować w kotlety. Poniżej przedstawiamy przepis na kotleciki jajeczne z pieczarkami.

Nawet początkujący kucharz może z łatwością przygotować danie, takie jak kotleciki jajeczne. Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 5 - 6 jajek
  • 500 gramów pieczarek
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, papryka czerwona
  • 1 cebula mała
  • około 2 szklanek bułki tartej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Pieczarki należy obrać, przepłukać i posiekać drobno.
  2. 5 jajek gotujemy na twardo. 1 jajo zostawiamy surowe - będzie stanowiło spoiwo dla kotlecików.
  3. Następnie jajka studzimy i obieramy. Później drobno siekamy.
  4. Wrzucamy je do miski, doprawiamy, dodajemy około 1/2 szklanki bułki tartej. Całość mieszamy.
  5. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Podobnie czynimy z pieczarkami. Dokładamy do miski. Dorzucamy surowe jajko i wszystko mieszamy.
  6. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, później smażymy z obu stron na małym ogniu.

Tak przygotowane kotleciki można podawać z ziemniakami/kaszą i warzywną surówką.

Zobacz też: Od czego zależy kolor żółtka w jajku? Wpływ ma określona grupa substancji

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.