Jak podawać kotleciki jajeczne? Możliwości mamy tutaj całe mnóstwo. Kotleciki z jajek to doskonały pomysł na obiad, ciepłą kolację i jako przekąska. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od naszych preferencji, trybu życia. Kotleciki można podawać z sałatką lub surówką, najlepiej będą smakowały z sosem pieczarkowym lub koperkowym.
Jak przygotować kotleciki jajeczne, aby były pożywne i pyszne? Kotlety z jajek są proste do zrobienia, a przy tym można wykonać je na wiele sposobów. Składnikiem bazowym są tutaj oczywiście ugotowane jajka. Dodatki to już tylko kwestia naszych kulinarnych upodobań. Dobre kotleciki muszą być ubogacone odpowiednio dobranymi przyprawami. Mogą to być na przykład:
Jeżeli chodzi natomiast o pozostałe składniki, to dobrze sprawdzą się grzyby, warzywa kapustne, papryka, marchew, cebula, czosnek. Możliwości jest tu całe mnóstwo.
Jak przygotować kotleciki jajeczne krok po kroku? Przepis z grzybami jest jednym z bardziej uniwersalnych, ale jednocześnie bardzo efektownym. Grzyby, a zwłaszcza pieczarki, sprawiają, że kotleciki mają wyrazisty smak, a przy tym ich konsystencja zmienia się w bardziej kremową. Dzięki czemu łatwiej jest je wyrabiać i formować w kotlety. Poniżej przedstawiamy przepis na kotleciki jajeczne z pieczarkami.
Nawet początkujący kucharz może z łatwością przygotować danie, takie jak kotleciki jajeczne. Składniki, które są nam potrzebne to:
Wykonanie:
Tak przygotowane kotleciki można podawać z ziemniakami/kaszą i warzywną surówką.
Zobacz też: Od czego zależy kolor żółtka w jajku? Wpływ ma określona grupa substancji