• Link został skopiowany

Ziemniaki z piekarnika krok po kroku. Przepis dla zabieganych

Przepis na ziemniaki z piekarnika jest prosty, szybki, a efekt końcowy zachwyca! Można podawać je jako samodzielną przekąskę na imprezie lub z mięsem do obiadu. Dowiedz się jak wykonać znakomite pieczone ziemniaczki.
Ziemniaki z piekarnika: przepis na szybkie danie
Zdjęcie ilustracyjne/Pixabay

Ziemniaki z piekarnika: jak przygotować efektowne danie?

Ziemniaki z piekarnika: jak przygotować danie dla smakoszy? To banalnie proste! Pieczone ziemniaczki z piekarnika zrobią prawdziwą furorę podczas rodzinnych spotkań lub w trakcie kolacji z przyjaciółmi. Wystarczą odpowiednie dodatki, a z całą pewnością danie zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Kluczem do sukcesu są tutaj dobrej jakości ziemniaki. Zadbajmy o to, żeby produkt był od sprawdzonego dostawcy lub z ekologicznej uprawy. Jakość zadecyduje w tym wypadku o kulinarnym sukcesie. Zdarza się, że ziemniaki w przekroju nie są jednorodne, mają liczne skazy i przerosty w ciemnym kolorze. To może wpłynąć na smak i estetykę dania, dlatego musimy mieć pewność, że ziemniaki będą wysokiej jakości. Niewątpliwie istotne są także przyprawy, za sprawą których delikatne ziemniaki nabiorą charakteru. Do pieczonych ziemniaczków możemy użyć na przykład: 

  • rozmarynu
  • czosnku
  • kurkumy
  • nasion kolendry
  • papryki słodkiej lub ostrej
  • soli
  • bazylii
  • kminu
  • kminku
  • miksu ulubionych kompozycji przypraw
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Ziemniaki z piekarnika krok po kroku - czyli jak je przyrządzić?

Ziemniaki z piekarnika: krok po kroku zaprezentujemy w jaki sposób wykonać pieczoną wersję ziemniaczków. Warto wspomnieć, że danie jest banalnie proste, szybkie, a przy tym przepyszne. Niebo w gębie! Przejdźmy zatem do sposobu wykonania:

Ziemniaki z piekarnika - składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków dobrej jakości
  • olej do posmarowania blaszki lub naczynia żaroodpornego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, papryka, rozmaryn

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki należy obrać i umyć.
  2. Następnie warto pokroić ziemniaki na mniejsze kawałki.
  3. Dalej przygotowujemy blaszkę lub naczynie żaroodporne, smarując dno olejem.
  4. Na blasze rozkładamy ziemniaki i przyprawiamy. Możemy zrobić to także za pomocą woreczka spożywczego. Wówczas mamy większą gwarancję równomiernego rozsypania przypraw na powierzchni warzywa. W tym celu wkładamy przyprawy do woreczka, dodajemy pokrojone ziemniaki, zamykamy, a następnie potrząsamy.
  5. Tak przygotowane warzywa wykładamy na blachę. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez 30 minut.

Co do ziemniaków z piekarnika - dowiedz się jak serwować pieczone ziemniaki

Co do ziemniaków z piekarnika warto podać, aby danie było jeszcze smaczniejsze? Polecamy Wam dodatek rozmaitych sosów, które urozmaicą danie i w prosty sposób odmienią jego smak. Z jakimi sosami podawać pieczone ziemniaki? Polecamy:

Podana przez nas propozycja podania w towarzystwie rozmaitych sosów jest jedną z wielu możliwości.  Mamy nadzieję, że danie przypadnie do gustu domownikom i gościom. Życzymy udanych przygotowań i oczywiście smacznego!

Więcej o: