Naleśniki z serem - domowe naleśniki jak u babci. Jak wrócić do smaków dzieciństwa? Uchylamy rąbka tajemnicy

Naleśniki z serem to danie, które wielu z nas pamięta zapewne z czasów dzieciństwa. Kiedy to mama lub babcia przygotowywała je dla nas. Dowiedz się jak wykonać domowe naleśniki takie jak z dawnych lat.

Naleśnik z serem: jak przygotować? Kilka słów o kulinarnej tajemnicy naszych mam i babć

Jak przygotować naleśniki z serem, aby zniknęły z talerza w mgnieniu oka? To nie takie proste... Trzeba znać sekretne sztuczki mamy lub babci. Na szczęście uchylimy dla was rąbka tajemnicy i dzięki temu będziecie mogli zaskoczyć swoich gości. Przejdźmy już zatem do przepisu.

Naleśniki budynioweNaleśniki - przepis, który pokochają wszyscy. Jeden składnik jest kluczowy

Naleśnik z serem krok po kroku - sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi 

Jak zrobić naleśnik z serem krok po kroku? Danie to na pozór wydaje się być proste, jednakże, aby naleśniki były puszyste, a do tego miały nieziemski smak, należy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Oto i babcina receptura na domowe naleśniki z serem.

Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Naleśnik z serem - składniki na ciasto główne, które są nam potrzebne to:

  • około 1 szklanki mąki pszennej (najlepszy będzie typ 450 lub 500)
  • około 2 szklanek mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru o smaku waniliowym
  • odrobina soli
  • olej do smażenia lub masło

Składniki na serowy farsz:

  • około 300 gramów twarogu białego - rodzaj w zależności od naszych preferencji
  • około 5 łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 mała łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 duże garści rodzynek - wcześniej należy je sparzyć

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się przesianiem mąki. Patent ten sprawia, że naleśniki będą o wiele bardziej puszyste. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto główne (do ciasta możesz dodać również odrobinę wody gazowanej). Musimy je dokładnie wymieszać. Później ciasto odstawiamy na około 30 minut.
  2. Następnie przechodzimy do wykonania nadzienia. W tym celu łączymy ze sobą wszystkie składniki na farsz i dokładnie mieszamy. Musimy pamiętać o tym, aby twaróg był wcześniej zmielony. Dla ułatwienia możemy zakupić gotową wersję. Dodajemy rodzynki do masy serowej i mieszamy.
  3. Dalej przechodzimy do smażenia naleśników.
  4. Później wkładamy masę do gotowych naleśników i obsmażamy z dwóch stron na patelni.
  5. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem.

Naleśniki francuskie z truskawkamiNaleśniki francuskie - crepes. Zrób według przepisu, a wyjdą idealnie cienkie

Jak podać naleśniki z serem - sprawdź, jakie dodatki wybrać

Jak podać naleśniki z serem, aby nie były one zbyt suche? Oczywiście dobrą opcją będzie zastosowanie w tym celu dodatkowej porcji serka lub jogurtu naturalnego. Inną alternatywą jest polanie naleśników miodem lub karmelem. Dla urozmaicenia możemy dodać cynamon. Naleśniki serowe dobrze smakują także w połączeniu z owocami. Mogą być to na przykład:

  • jagody
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • truskawki
  • wiśnie, czereśnie - wcześniej musimy je wydrylować

Zobacz też: Każda szanująca się gospodyni musi znać ten przepis na naleśniki. Nie będą się rwać

Więcej o: