Grochówka - sprawdzony przepis na sycącą zupę

Grochówka to proste danie, które wymaga chwili wolnego czasu, ale gdy już skończymy gotowanie tej zupy jej smak i aromat wynagrodzi nam całe poświęcenie.

Grochówka - jak przygotować wielką ucztę? 

Grochówka znana jest przede wszystkim z polowej kuchni. To żołnierskie danie można też z powodzeniem podać w ramach rodzinnego obiadu. Czasami ilość gości może przytłoczyć i najlepszym rozwiązaniem jest jednogarnkowe danie. Jak przygotować grochówkę, aby była smaczna i sycąca? Mamy dla was sprawdzony przepis.  

Grochówka - składniki. Co kupić? 

Lista składników na grochówkę może nie jest krótka, ale to właśnie ten bukiet smaków sprawia, że ta sycąca zupa jest tak wyjątkowa pod każdym względem. Pełną listę zakupów prezentujemy poniżej: 

  • mięso wędzone 150 g (np. żeberka),
  • kiełbasa wędzona 150 g 
  • groch w całości - 1 szklanka, 
  • wędzony boczek - 150 g, 
  • ziemniaki - 5 sztuk, 
  • seler - 1 kawałek, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • ząbek - 1 sztuka, 
  • liście laurowe - 3 sztuki, 
  • ziele angielskie - 2 ziarna, 
  • marchew - 1 sztuka, 
  • pietruszka - 1 sztuka,
  • majeranek - 2 łyżki, 
  • sól, pieprz, 
  • zasmażka: łyżka mąki pszennej, łyżka oleju.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Grochówka krok po kroku - jak zrobić? 

Na przygotowanie grochówki trzeba poświęcić trochę czasu. Zrobienie grochówki krok po kroku zajmuje około 1,5 h. Idealny czas na przygotowanie tej zupy to sobotni poranek. Dokładną instrukcję prezentujemy poniżej. 

  1. Na dobry początek należy namoczyć groch w wodzie (najlepiej dzień wcześniej). 
  2. Teraz gotujemy wywar na mięsie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.  
  3. Do garnka z wywarem dorzucamy groch i gotujemy przez około 20 minut. 
  4. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone warzywa: pietruszkę, marchew, ziemniaki i selera. 
  5. Przyszedł czas na boczek i kiełbasę, które należy pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą i czosnkiem - wszystkie te składniki dodajemy do zupy. 
  6. Gotujemy składniki do momentu, aż staną się miękki. 
  7. Na koniec zupę doprawiamy przy pomocy soli, pieprzu, majeranku.
  8. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. 
  9. Zasmażkę smażymy na złoty kolor, dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy całość. 

Jak podawać grochówkę? Focus na dodatki 

Grochówka idealnie komponuje się z kromką chleba, którą dodatkowo można posmarować masłem. Ta wyjątkowa zupa idealnie smakuje, gdy jest bardzo gorąca, dlatego zamiast talerza zdecydowanie lepiej sprawdzi się grubsza miska. Można użyć prawdziwych misek polowych i zorganizować imprezę w plenerze z paleniskiem w wyjątkowej atmosferze. Zdecydowanie warto wypróbować ten klimatyczny przepis. 

Zobacz też: Zupa pomidorowa - przepis na błyskawiczny obiad. Nie zapomnij o triku z masłem, a będzie idealna

Więcej o: