Lazania - przepis inny niż wszystkie. Zamień mięso na szpinak, a zaskoczysz rodzinę nowym smakiem

Lazania ze szpinakiem to wariacja na temat doskonale znanego nam włoskiego specjału. Ten przepis na lasagne jest banalny, danie robi się szybko i wychodzi pyszne. Oprócz szpinaku warto dodać gorgonzolę, ten dodatek wspaniale podkreśli smak zielonej lazanii.

Więcej pomysłów na obiad dla całej rodziny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Lazania ze szpinakiem to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny, a także sprytny sposób,  by przemycić porcję warzyw w posiłku dla małych niejadków. Lazanię ze szpinakiem robi się w bardzo prosty sposób i zdecydowanie szybciej, niż znaną lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamel. Jeśli lubisz próbować nowych smaków, lazania ze szpinakiem na pewno skradnie ci serce.

Lazania - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 1 kg szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • ok. 70 g sera feta półtłustego
  • ok. 40 g sera gorgonzola
  • ok. 200 g startego sera mozzarella
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 1 opakowanie makaronu do lasagne

Lazania ze szpinakiem - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania szpinaku. Na większą patelnię wlej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mrożony szpinak i przeciśnij bezpośrednio 4 ząbki czosnku. Duś całość na niewielkim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Ser feta pokrój w kostkę, podobnie gorgonzolę i dodaj do szpinaku. Dokładnie zamieszaj, dodaj sól, pieprz oraz ulubione zioła i duś farsz aż sery się rozpuszczą i utworzy się gładka masa.
  3. W niewielkim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Każdy płat makaronu lasagne zamocz we wrzątku i potrzymaj ok. 2 minut, aż lekko zmięknie.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je masłem. Na dno połóż warstwę makaronu (układaj płaty makaronu "na zakładkę", by farsz nie wypłynął) na makaron połóż porcję farszu szpinakowego i posyp startą mozzarellą. Czynność powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sera.
  5. Lazanię szpinakową piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tak przygotowana lazania to wspaniały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotuj ją już dziś, ten smak na pewno cię miło zaskoczy. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.