Więcej pomysłów na obiad dla całej rodziny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Lazania ze szpinakiem to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny, a także sprytny sposób, by przemycić porcję warzyw w posiłku dla małych niejadków. Lazanię ze szpinakiem robi się w bardzo prosty sposób i zdecydowanie szybciej, niż znaną lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamel. Jeśli lubisz próbować nowych smaków, lazania ze szpinakiem na pewno skradnie ci serce.
Lazania - przepis:
Potrzebne składniki:
- ok. 1 kg szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- ok. 70 g sera feta półtłustego
- ok. 40 g sera gorgonzola
- ok. 200 g startego sera mozzarella
- 1 większa cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- 1 opakowanie makaronu do lasagne
Lazania ze szpinakiem - sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania szpinaku. Na większą patelnię wlej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mrożony szpinak i przeciśnij bezpośrednio 4 ząbki czosnku. Duś całość na niewielkim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Ser feta pokrój w kostkę, podobnie gorgonzolę i dodaj do szpinaku. Dokładnie zamieszaj, dodaj sól, pieprz oraz ulubione zioła i duś farsz aż sery się rozpuszczą i utworzy się gładka masa.
- W niewielkim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Każdy płat makaronu lasagne zamocz we wrzątku i potrzymaj ok. 2 minut, aż lekko zmięknie.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je masłem. Na dno połóż warstwę makaronu (układaj płaty makaronu "na zakładkę", by farsz nie wypłynął) na makaron połóż porcję farszu szpinakowego i posyp startą mozzarellą. Czynność powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sera.
- Lazanię szpinakową piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tak przygotowana lazania to wspaniały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotuj ją już dziś, ten smak na pewno cię miło zaskoczy. Smacznego!