Zupa warzywna to jedna z najprostszych do przygotowania zup, które często goszczą na polskich stołach. Jest to konsekwencją faktu, że w naszym kraju mamy szeroki dostęp do różnego rodzaju warzyw. Część z nas nawet sama decyduje się na własne potrzeby hodować marchew, pietruszkę, ziemniaki, por czy seler. Wszystkie one mogą trafić właśnie do zupy jarzynowej. Najlepszy moment na przygotowanie zupy warzywnej to oczywiście sezon wiosenno-letni, kiedy pojawiają się krajowe nowalijki. Świeże, młode warzywa w połączeniu z natką pietruszki i koperkiem stanowią doskonałą podstawę pożywnego dania. Nie oznacza to jednak, że zimą i jesienią skazani jesteśmy na brak zupy z dodatkiem warzyw. W tym okresie możemy z powodzeniem korzystać z mrożonych zapasów jarzyn lub sięgać po te, które są dostępne zimą - mamy tu na myśli głównie warzywa korzeniowe, które mamy pod ręką praktycznie przez cały rok.
Prawda jest taka, że składniki zupy warzywnej w znacznej mierze zależą od nas. Potrawa ta daje nam dużą swobodę - sięgamy przede wszystkim po te produkty, które mamy pod ręką. Podstawę zupy warzywnej powinny stanowić przede wszystkim:
Prócz wymienionych powyżej warto naszą zupę wzbogacić także o kalafior, brokuł, fasolkę szparagową, fasolę białą etc. Im więcej różnorodnych warzyw, tym większa wartość dania dla naszego organizmu. Co ważne, zupa taka doskonale wpisuje się w założenia diety wegetariańskiej i wegańskiej. Dla koneserów mięsa istnieje możliwość wzbogacenia jej o nie, np. dodając skrzydełka drobiowe.
Zrobienie zupy jarzynowej nie jest trudne i nie powinno nikomu nastręczyć większych problemów. Jak przygotować zupę warzywną krok po kroku? Oto sprawdzony przepis:
Tak jak wspomniano wyżej zupa warzywna daje nam duże pole do popisu jeśli chodzi o stosowanie różnych jarzyn. Zazwyczaj podstawę stanowią ziemniaki, marchew i pietruszka. Dzięki nim zupa jest sycąca. Jeśli chcemy urozmaicić jej smak, możemy dodać do niej kalafior, fasolkę szparagową lub kapustę (dobrze sprawdzi się ta ukiszona, po uprzednim dokładnym wypłukaniu). Jakie warzywa w zupie warzywnej będą również dobrze się komponować? Powiewem wiosny w takim daniu będzie z pewnością fasolka szparagowa: zarówno żółta jak i zielona.
Zobacz też: Zupa buraczkowa - przepis na genialny obiad. Jeden trik podbije jej smak