Zupa warzywna, czyli miszmasz na talerzu. Które składniki pasują do siebie najlepiej?

Zupa warzywna to wspaniałe źródło witamin i minerałów podane w postaci lekkiego posiłku, idealnego jako wstęp do dania głównego lub mogącego samodzielnie pełnić taką rolę. Jak ją przygotować?

Zupa warzywna: jak przygotować pożywne danie?

Zupa warzywna to jedna z najprostszych do przygotowania zup, które często goszczą na polskich stołach. Jest to konsekwencją faktu, że w naszym kraju mamy szeroki dostęp do różnego rodzaju warzyw. Część z nas nawet sama decyduje się na własne potrzeby hodować marchew, pietruszkę, ziemniaki, por czy seler. Wszystkie one mogą trafić właśnie do zupy jarzynowej. Najlepszy moment na przygotowanie zupy warzywnej to oczywiście sezon wiosenno-letni, kiedy pojawiają się krajowe nowalijki. Świeże, młode warzywa w połączeniu z natką pietruszki i koperkiem stanowią doskonałą podstawę pożywnego dania. Nie oznacza to jednak, że zimą i jesienią skazani jesteśmy na brak zupy z dodatkiem warzyw. W tym okresie możemy z powodzeniem korzystać z mrożonych zapasów jarzyn lub sięgać po te, które są dostępne zimą - mamy tu na myśli głównie warzywa korzeniowe, które mamy pod ręką praktycznie przez cały rok. 

Barszcz czerwonyBarszcz czerwony - przepis. Wywar to klucz, podpowiemy, na czym będzie najlepszy

Zupa warzywna: składniki niezbędne do jej przygotowania

Prawda jest taka, że składniki zupy warzywnej w znacznej mierze zależą od nas. Potrawa ta daje nam dużą swobodę - sięgamy przede wszystkim po te produkty, które mamy pod ręką. Podstawę zupy warzywnej powinny stanowić przede wszystkim:

  • marchew
  • pietruszka
  • ziemniaki
  • seler
  • por
  • cebula

Prócz wymienionych powyżej warto naszą zupę wzbogacić także o kalafior, brokuł, fasolkę szparagową, fasolę białą etc. Im więcej różnorodnych warzyw, tym większa wartość dania dla naszego organizmu. Co ważne, zupa taka doskonale wpisuje się w założenia diety wegetariańskiej i wegańskiej. Dla koneserów mięsa istnieje możliwość wzbogacenia jej o nie, np. dodając skrzydełka drobiowe. 

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Zupa warzywna krok po kroku - jak zrobić?

Zrobienie zupy jarzynowej nie jest trudne i nie powinno nikomu nastręczyć większych problemów. Jak przygotować zupę warzywną krok po kroku? Oto sprawdzony przepis:

  1. Przygotowanie zupy należy rozpocząć od przygotowania warzyw (proporcje według uznania): myjemy je, osuszamy i pozbawiamy skórki. Następnie kroimy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę w drobną kostkę. Białą część pora kroimy w talarki. Kawałek selera także możemy pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Jeśli mamy kalafior lub brokuł, wówczas dzielimy je na różyczki. Cebulę z kolei kroimy w piórka. 
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy na nim cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Pozostałe warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Stawiamy na gazie.
  4. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pieprz i sól.
  5. Dodajemy umytą, osuszoną i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. 
  6. Kiedy warzywa zmiękną, możemy zupę zabielić. Odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego mieszamy energicznie w kubeczku z gorącą zupą, a następnie wlewamy całość do garnka. 
  7. Po kilku minutach zupa jest gotowa do podania. 

Zupa szczawiowaWielkanocna zupa szczawiowa - taka jak u babci. Bez mięsa nie może się udać!

Zupa warzywna: jakie warzywa do niej dodać?

Tak jak wspomniano wyżej zupa warzywna daje nam duże pole do popisu jeśli chodzi o stosowanie różnych jarzyn. Zazwyczaj podstawę stanowią ziemniaki, marchew i pietruszka. Dzięki nim zupa jest sycąca. Jeśli chcemy urozmaicić jej smak, możemy dodać do niej kalafior, fasolkę szparagową lub kapustę (dobrze sprawdzi się ta ukiszona, po uprzednim dokładnym wypłukaniu). Jakie warzywa w zupie warzywnej będą również dobrze się komponować? Powiewem wiosny w takim daniu będzie z pewnością fasolka szparagowa: zarówno żółta jak i zielona. 

Zobacz też: Zupa buraczkowa - przepis na genialny obiad. Jeden trik podbije jej smak

Więcej o: