Sernik wiedeński - przepis najprostszy, jaki istnieje. Kluczem smaku jest twaróg

Sernik wiedeński to niekwestionowany król wśród deserów. Jest pyszny, aksamitny i łatwy w wykonaniu. Żeby sernik wiedeński wyszedł idealny, należy nieco pochylić się nad twarogiem - musi być tłusty i najlepiej kilkukrotnie zmielony.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sernik wiedeński to prawdziwa klasyka wśród wypieków. Dziś mamy dla was prosty przepis na to pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Zadbaj o odpowiedni twaróg, a twój sernik pobije na głowę te z cukierni.

Sernik wiedeński - przepis:

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości tłustego twarogu 
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 300 g cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka rodzynek, jeśli ktoś lubi

Sernik wiedeński - sposób wykonania:

  1. Pierwszą i bardzo ważną rzeczą jest wyjęcie jajek i masła z lodówki, by miały temperaturę pokojową. 
  2. Przygotuj maszynkę i zmiel twaróg minimum 2 razy. Następnie przełóż go do miski.
  3. Do miski włóż miękkie masło i dodaj cukier. Następnie utrzyj całość na puszystą masę za pomocą miksera. Kiedy masło z cukrem dokładnie się połączą, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i miksuj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  4. Do miski z twarogiem przełóż pozostałe składniki utarte na gładką masę i całość dokładnie wymieszaj. Miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Przygotuj tortownicę i dno wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę sernikową do tortownicy i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni. Upieczony sernik pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Taki sernik to prawdziwe mistrzostwo smaku. Przygotuj go dziś na deser i przekonaj się, że serniki z cukierni nie mają nawet startu do domowego sernika wiedeńskiego. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: