Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik wiedeński to prawdziwa klasyka wśród wypieków. Dziś mamy dla was prosty przepis na to pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Zadbaj o odpowiedni twaróg, a twój sernik pobije na głowę te z cukierni.
Sernik wiedeński - przepis:
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości tłustego twarogu
- 7 jajek
- 200 g masła
- 300 g cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka rodzynek, jeśli ktoś lubi
Sernik wiedeński - sposób wykonania:
- Pierwszą i bardzo ważną rzeczą jest wyjęcie jajek i masła z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
- Przygotuj maszynkę i zmiel twaróg minimum 2 razy. Następnie przełóż go do miski.
- Do miski włóż miękkie masło i dodaj cukier. Następnie utrzyj całość na puszystą masę za pomocą miksera. Kiedy masło z cukrem dokładnie się połączą, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i miksuj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
- Do miski z twarogiem przełóż pozostałe składniki utarte na gładką masę i całość dokładnie wymieszaj. Miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
- Przygotuj tortownicę i dno wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę sernikową do tortownicy i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni. Upieczony sernik pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Taki sernik to prawdziwe mistrzostwo smaku. Przygotuj go dziś na deser i przekonaj się, że serniki z cukierni nie mają nawet startu do domowego sernika wiedeńskiego. Smacznego!