Makaron z jajkiem - wydawać by się mogło, że to mało wykwintne i niezbyt reprezentacyjne danie. Może i faktycznie tak jest - w końcu połączenie makaronu i jajka nie jest specjalnie wyszukane, ale nikt nie może mu odmówić tego, że jest wyjątkowo smaczne i sycące.
A jako takie doskonale wpisuje się w sytuację, kiedy potrzebujemy na szybko przygotować pożywną kolację czy obiad. Jak przygotować makaron z jajkiem? Takie połączenie jest na tyle proste, że każdy zdoła sobie z nim poradzić. Pierwszym krokiem będzie oczywiście przygotowanie makaronu. Do wykonania tego dania można sięgnąć po każdy typ makaronu: rurki, świderki, wstążki a nawet spaghetti. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najlepiej uzyskać efekt al dente.
Składniki makaronu z jajkiem są niezwykle proste i łatwodostępne. Sprawia to, że nawet w kryzysowej sytuacji, kiedy nie mamy czasu na zakupy, jesteśmy w stanie przygotować z posiadanych zapasów takie danie. Jeżeli natomiast chcemy dodać mu bardziej obfitego charakteru, wówczas warto wzbogacić go o boczek, odrobinę śmietany czy garść drobno siekanego koperku.
Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Biorąc pod uwagę to, jakimi składnikami dysponujemy, makaron z jajkiem możemy przygotować jako danie wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Weźmy pod uwagę ten drugi przypadek. Tak przygotowane danie przywodzi nam na myśl nieco włoską carbonarę.
Makaron z jajkiem to świetny pomysł na szybkie, sycące danie, które można przygotować w przerwie w ciągu dnia lub wieczorem, na kolację. Jeśli chcesz je zaserwować na obiad, zapewne zastanawiasz się, co do makaronu z jajkiem będzie pasowało najbardziej. Otóż danie to obroni się podane samodzielnie. Można je także uzupełnić podając świeżą sałatkę, dodając odrobinę pokruszonego twarogu lub starty żółty ser.