Makaron z jajkiem - pomysł na szybką kolację, którą przygotujesz w kilka minut

Makaron z jajkiem to proste i smaczne danie, które przygotujesz w kilka minut. Możesz je podać na kolację lub kiedy nie masz pomysłu i czasu na przygotowanie obiadu.

Makaron z jajkiem - wydawać by się mogło, że to mało wykwintne i niezbyt reprezentacyjne danie. Może i faktycznie tak jest - w końcu połączenie makaronu i jajka nie jest specjalnie wyszukane, ale nikt nie może mu odmówić tego, że jest wyjątkowo smaczne i sycące.

Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Makaron z jajkiem - jak przygotować danie?

A jako takie doskonale wpisuje się w sytuację, kiedy potrzebujemy na szybko przygotować pożywną kolację czy obiad. Jak przygotować makaron z jajkiem? Takie połączenie jest na tyle proste, że każdy zdoła sobie z nim poradzić. Pierwszym krokiem będzie oczywiście przygotowanie makaronu. Do wykonania tego dania można sięgnąć po każdy typ makaronu: rurki, świderki, wstążki a nawet spaghetti. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najlepiej uzyskać efekt al dente. 

Makaron z jajkiem - potrzebne składniki

Składniki makaronu z jajkiem są niezwykle proste i łatwodostępne. Sprawia to, że nawet w kryzysowej sytuacji, kiedy nie mamy czasu na zakupy, jesteśmy w stanie przygotować z posiadanych zapasów takie danie. Jeżeli natomiast chcemy dodać mu bardziej obfitego charakteru, wówczas warto wzbogacić go o boczek, odrobinę śmietany czy garść drobno siekanego koperku.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Makaron z jajkiem. Przygotowanie krok po kroku

Biorąc pod uwagę to, jakimi składnikami dysponujemy, makaron z jajkiem możemy przygotować jako danie wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Weźmy pod uwagę ten drugi przypadek. Tak przygotowane danie przywodzi nam na myśl nieco włoską carbonarę. 

  1. Na początek boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy aż wytopi z siebie część tłuszczu. 
  2. W garnku gotujemy makaron tak, aby zyskał twardość al dente. Można użyć rurek, muszelek lub wstążek, albo innego ulubionego rodzaju. Warto tu wspomnieć, że danie to będzie równie dobrze smakować, jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego.
  3. Do miski wbijamy 4-5 jajek w zależności od tego, jak dużą porcję szykujemy. Uzupełniamy je odrobiną śmietany 30 proc. lub 36 proc. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, może być też odrobina słodkiej papryki czy gałki muszkatołowej. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  4. Do boczku dodajemy makaron i delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy masę jajeczną i dalej podgrzewamy.
  5. Gorący makaron wykładamy na talerze i dekorujemy siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.

Co do makaronu z jajkiem?

Makaron z jajkiem to świetny pomysł na szybkie, sycące danie, które można przygotować w przerwie w ciągu dnia lub wieczorem, na kolację. Jeśli chcesz je zaserwować na obiad, zapewne zastanawiasz się, co do makaronu z jajkiem będzie pasowało najbardziej. Otóż danie to obroni się podane samodzielnie. Można je także uzupełnić podając świeżą sałatkę, dodając odrobinę pokruszonego twarogu lub starty żółty ser. 

Więcej o: