Polędwiczki wieprzowe - przepis na obiad idealny. Z tym sosem smakują obłędnie

Polędwiczki wieprzowe to danie, które często jest serwowane w restauracjach lub podczas wystawnych przyjęć. To delikatne mięso jest także świetną opcją obiadową dla całej rodziny. Dziś mamy dla was przepis na polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie pieczarkowym, który zawiera jeden nietypowy dodatek.

Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Polędwiczki wieprzowe można przyrządzić na wiele sposobów. To danie daje mnóstwo możliwości i sprawia, że na samą myśl cieknie ślinka. Przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym jest banalny, ale jeden dodatek zaczaruje to danie i nada mu charakteru. Whisky i polędwiczki? Otóż tak!

Polędwiczki wieprzowe - przepis:

Składniki:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa (500-600 g)
  • 500 z małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml whisky
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • śmietana 18 proc
  • sól, pieprz, słodka papryka

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - sposób wykonania:

  1. Polędwicę oczyść z błonek i pokrój na kawałki szerokości ok. 1,5 cm. Przełóż mięso do miski, dodaj 2 łyżki oleju, płaską łyżkę słodkiej papryki, sól, pieprz, odrobinę oregano i majeranku oraz drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na 2 godziny, by mięso się zamarynowało.
  2. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na ćwiartki lub połówki, gdy są bardzo małe.
  3. Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki i całość smaż na średnim ogniu. 
  4. Gdy pieczarki już lekko odparują, dodaj polędwiczki i smaż je z obu stron na większym ogniu nie więcej niż 2 minuty z każdej strony. Następnie wlej 100 ml whisky i energicznie potrząsaj patelnią. Gdy alkohol odparuje, zmniejsz ogień i dodaj szklankę warzywnego bulionu oraz łyżkę sosu sojowego. Duś całość  pod przykryciem przez 20 minut.
  5. Kiedy mięso już zmięknie, dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodaj 3 łyżki śmietany, dokładnie zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Polędwiczki w sosie pieczarkowym podawaj z ulubionymi dodatkami - świetnie smakują z purée ziemniaczanym i świeżą surówką.

Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe to obiad idealny na każdą okazję. Rozpłynie się nad nimi nawet najbardziej wymagający smakosz. Przygotuj je już dziś i poczuj się jak w najlepszej restauracji. 

Zobacz wideo
Więcej o: