Więcej przepisów na domowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gofry to zawsze dobry pomysł. Słodki podwieczorek - gofry, deser do kawy - gofry, tłusty czwartek - gofry. Dziś mamy dla ciebie prosty sposób, by twoje gofry były jeszcze bardziej puszyste i jeszcze pyszniejsze. Wystarczy trochę wody gazowanej, żeby osiągnąć "wyższy poziom puszystości". Zaczynajmy.
Przepis na gofry:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 450)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej mocno gazowanej
- 0,5 szklanki oleju
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Puszyste gofry - sposób wykonania:
- Po pierwsze, należy zadbać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
- Do miski włóż żółtka i dodaj cukry. Zmiksuj całość na gładki kogel-mogel, następnie ostrożnie wlewaj mleko, olej i wodę, cały czas miksując.
- Do miski z ciastem na gofry przełóż pianę z białek i za pomocą szpatułki ostrożnie wymieszaj całość.
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj blaszki odrobina oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta i smaż, aż gofry będą miały piękny, apetyczny kolor. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tak przygotowane gofry są warte grzechu. Wypróbuj już dziś nasz przepis na puszyste gofry i spraw przyjemność sobie i swoim bliskim. Smacznego!