Przepis na gofry jest prosty, ale mogą być bardziej puszyste. Ten dodatek jest niezbędny

Wszyscy kochamy gofry i wielu z nas cieknie ślinka na samą myśl o tych smacznych waflach. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na gofry, które wychodzą cudownie puszyste. Wystarczy dodać trochę wody gazowanej, a twoje gofry będą idealne.

Więcej przepisów na domowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gofry to zawsze dobry pomysł. Słodki podwieczorek - gofry, deser do kawy - gofry, tłusty czwartek - gofry. Dziś mamy dla ciebie prosty sposób, by twoje gofry były jeszcze bardziej puszyste i jeszcze pyszniejsze. Wystarczy trochę wody gazowanej, żeby osiągnąć  "wyższy poziom puszystości". Zaczynajmy.

Przepis na gofry:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 450)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej mocno gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Puszyste gofry - sposób wykonania:

  1. Po pierwsze, należy zadbać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
  2. Do miski włóż żółtka i dodaj cukry. Zmiksuj całość na gładki kogel-mogel, następnie ostrożnie wlewaj mleko, olej i wodę, cały czas miksując.
  3. Do miski z ciastem na gofry przełóż pianę z białek i za pomocą szpatułki ostrożnie wymieszaj całość.
  4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj blaszki odrobina oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta i smaż, aż gofry będą miały piękny, apetyczny kolor. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Tak przygotowane gofry są warte grzechu. Wypróbuj już dziś nasz przepis na puszyste gofry i spraw przyjemność sobie i swoim bliskim. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: