Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zaraz przekonacie się, że nie są Wam potrzebne wybitne umiejętności kulinarne, aby przygotować pyszny deser i zachwycić nim rodzinę czy gości. Potrzebne do jego przygotowania składniki otrzymacie w każdym sklepie, a jego wykonanie zajmie nie więcej niż 30 minut. Gdy wykonacie ten przepis raz, na pewno zagości on na stałe w waszych kuchniach.
Poniższa ilość składników wystarczy na przygotowanie około 16 porcji tego ciasta:
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy 16 herbatników. Wykładamy na nie wcześniej delikatnie podgrzaną masę krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zostawiamy całość do przestygnięcia, wykonując w międzyczasie krem. W metalowej lub szklanej misce umieszczamy śmietankę oraz mascarpone i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy do masy cukier waniliowy i cukier puder, a następnie mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. 2/3 tak przygotowanego kremu wykładamy na blachę z herbatnikami. Układamy na niej trzecią warstwę herbatników. Następnie przykrywamy je pozostałą masą i posypujemy startą na wiórki czekoladą.
Ciasto można podawać od razu, ale najlepiej będzie smakowało po kilku godzinach w lodówce, gdy herbatniki nieco zmiękną.
Chcąc mieć pewność, że ciasto nam wyjdzie idealnie, należy pamiętać o kilku kwestiach, a mianowicie: