To szybkie ciasto bez pieczenia zrobisz w 30 minut! Prosty i łatwy przepis na każdą okazję

Pyszne wypieki nie zawsze wymagają wielogodzinnych i trudnych przygotowań. To proste ciasto bez pieczenia to doskonały przykład na to, że czasami najprostsze przepisy to te najlepsze. W dodatku jego przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Zaraz przekonacie się, że nie są Wam potrzebne wybitne umiejętności kulinarne, aby przygotować pyszny deser i zachwycić nim rodzinę czy gości. Potrzebne do jego przygotowania składniki otrzymacie w każdym sklepie, a jego wykonanie zajmie nie więcej niż 30 minut. Gdy wykonacie ten przepis raz, na pewno zagości on na stałe w waszych kuchniach.

Szybkie ciasto bez pieczenia z mascarpone — lista składników 

Poniższa ilość składników wystarczy na przygotowanie około 16 porcji tego ciasta

  • 48 herbatników maślanych, 
  • 400 g masy krówkowej lub kajmajkowej, 
  • 500 ml śmietanki 36%, 
  • 500 g serka mascarpone, 
  • 3 łyżeczki cukru wanilnionego, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 50 g czekolady mlecznej. 

Ten przepis na proste ciasto wykonasz ekspresowo 

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy 16 herbatników. Wykładamy na nie wcześniej delikatnie podgrzaną masę krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zostawiamy całość do przestygnięcia, wykonując w międzyczasie krem. W metalowej lub szklanej misce umieszczamy śmietankę oraz mascarpone i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy do masy cukier waniliowy i cukier puder, a następnie mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. 2/3 tak przygotowanego kremu wykładamy na blachę z herbatnikami. Układamy na niej trzecią warstwę herbatników. Następnie przykrywamy je pozostałą masą i posypujemy startą na wiórki czekoladą. 

Ciasto można podawać od razu, ale najlepiej będzie smakowało po kilku godzinach w lodówce, gdy herbatniki nieco zmiękną. 

Pamiętaj o tym, przygotowując to ciasto bez pieczenia

Chcąc mieć pewność, że ciasto nam wyjdzie idealnie, należy pamiętać o kilku kwestiach, a mianowicie: 

  • śmietanka oraz mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone przed użyciem, 
  • do ubijania składników nie używamy miski plastikowej, 
  • masę krówkową najlepiej krótko podgrzać w kąpieli wodnej. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.