Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Racuchy to danie wywodzące się z polskiej kuchni ludowej. Choć zazwyczaj przygotowuje się je z jabłkami, równie dobrze można użyć innych, ulubionych owoców, a wyjdą równie pyszne. Tradycyjnie używa się do ich przyrządzenia drożdży, a gotowe placki posypuje się cukrem pudrem. Publikujemy przepis wprost z zeszytu babci.
1. Przygotować zaczyn. Drożdże wkruszyć do wysokiego naczynia. Dodać biały cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 min,
2. Do dużej miski przesiać mąkę. Wymieszać ją z cukrem waniliowym, jajkiem i wyrośniętym zaczynem. Kiedy składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce,
3. W tym czasie przygotować jabłka. Możesz je zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w kosteczkę,
4. Kiedy ciasto podwoi objętość, wymieszaj je z jabłkami,
5. Na patelni rozgrzej olej. Placki nakładaj chochlą lub łyżką. Smaż obustronnie na małym ogniu, aż zrobią się złote,
6. Gotowe placki wykładaj na talerz wyłożony papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu,
7. Ciepłe racuchy posyp cukrem pudrem.