Carpaccio z buraka - wegetariańska wersja carpaccio. Przepis na efektowne danie w 15 minut

Carpaccio z buraka to danie typowo wegetariańskie. W tradycyjnej odsłonie carpaccio wykonuje się z mięsa wołowego. Sprawdź, jak wykonać carpaccio dla miłośników kuchni wege. Przedstawiamy przepis krok po kroku.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Carpaccio z buraka: jak przygotować, aby było zdrowo i smacznie?

Jak przygotować carpaccio z buraka? To prostsze niż może się wydawać. Ponadto wykonuje się je niezwykle szybko. Klasyczne carpaccio przygotowuje się na bazie mięsa wołowego. Dzisiaj przychodzimy do Was z nieco inną wersją, bo rośliną. Co do carpaccio z buraka sprawdzi się najlepiej? Można je przyrządzić z różnorodnymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się tutaj między innymi: bazylia, szpinak, roszponka i wiele innych. Przepis możemy ubogacić o paprykę, pomidory, parmezan, rzodkiewki. Wszystko wedle uznania i preferencji smakowych. Dowiedz się, jak przyrządzić buraczane carpaccio, które zachwyci przybyłych gości. To doskonała propozycja przystawki, lekkiej kolacji lub letniego obiadu.

Carpaccio z buraka krok po kroku - prosty przepis 

Zastanawiasz się, jak zrobić carpaccio z buraka krok po kroku? To nic prostszego! Zaprezentujemy, jak wykonać buraczane danie z dodatkiem przepysznego i aromatycznego parmezanu. Ogromną zaletą tego typu dania jest to, że jest ono smaczne, błyskawiczne, a co najważniejsze, bardzo zdrowe. Jeżeli należysz do grona osób, które zazwyczaj mają do czynienia z niespodziewanymi gośćmi, to z całą pewnością ten przepis jest dla Ciebie. Przejdźmy zatem do konkretów. Receptura w kilku prostych punktach znajduje się poniżej:

Carpaccio z buraka - składniki:

  • 3 duże ekologiczne buraki
  • 2 garści szpinaku
  • 5 rzodkiewek
  • 2 garści parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz - do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Podstawą każdego roślinnego carpaccio są buraki. Najpierw musimy je dokładnie umyć i włożyć do piekarnika na około 12 minut - 20 minut. Należy je piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  2. Następnie wyciągamy je i studzimy. Później obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plastry.
  3. Układamy je na talerzu.
  4. Płuczemy szpinak, osuszamy i posypujemy nim buraczki.
  5. Rzodkiewki należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze plasterki. 
  6. Całość posypujemy startym parmezanem i doprawiamy przyprawami.

Zobacz też: Czy można jeść surowe buraki? Czy to zdrowe, a przede wszystkim - bezpieczne? Rozwiewamy wątpliwości

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.