Keto pączki. Jak zrobić pączki w wersji dla osób na diecie?

Jesteś na diecie ketogenicznej i nieufnie patrzysz na sklepowe pączki na tłusty czwartek? W takiej sytuacji najlepiej przygotować własne. Mamy przepis na pączki dla osób na diecie ketogenicznej. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej

Dieta ketogeniczna zyskuje na popularności, ale budzi także wiele kontrowersji. Polega bowiem na ograniczeniu węglowodanów i oparciu diety przede wszystkim o tłuszcze, a także białka. Wielu produktów nie należy spożywać, będąc na tej diecie. Tradycyjne pączki również nie wchodzą w grę. Dziś podpowiadamy wam, jak zrobić pączki idealne dla osób na diecie ketogenicznej. Więcej o tym sposobie odżywiania przeczytacie za to poniżej:

Keto pączki - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • 4 jajka,
  • 400 g erytrytolu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki mleka migdałowego,
  • 1 łyżka oleju

Olej lub smalec do nasmarowania blachy.

Na polewę:

  • 100 erytrytolu lub innego słodziku zmielonego w młynku do kawy,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Jak zrobić keto pączki?

W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę migdałową, sodę i erytrytol. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dodajemy ocet, mleko migdałowe oraz olej, wszystko mieszamy. Następnie łączymy mokre składniki razem z suchymi, miksujemy je na gładką masę. Nakładamy ją do rękawa cukierniczego.

Blachę do pieczenia smarujemy grubą warstwą smalcu lub wylewamy na nią sporo oleju. Z rękawa cukierniczego wyciskamy porcje ciasta - nieduże placuszki. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 15-20 minut.

Zmielony słodzik mieszamy z sokiem z cytryny i tak przygotowaną polewą oblewamy ciepłe pączki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA