Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej
Dieta ketogeniczna zyskuje na popularności, ale budzi także wiele kontrowersji. Polega bowiem na ograniczeniu węglowodanów i oparciu diety przede wszystkim o tłuszcze, a także białka. Wielu produktów nie należy spożywać, będąc na tej diecie. Tradycyjne pączki również nie wchodzą w grę. Dziś podpowiadamy wam, jak zrobić pączki idealne dla osób na diecie ketogenicznej. Więcej o tym sposobie odżywiania przeczytacie za to poniżej:
Składniki:
Olej lub smalec do nasmarowania blachy.
Na polewę:
W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę migdałową, sodę i erytrytol. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dodajemy ocet, mleko migdałowe oraz olej, wszystko mieszamy. Następnie łączymy mokre składniki razem z suchymi, miksujemy je na gładką masę. Nakładamy ją do rękawa cukierniczego.
Blachę do pieczenia smarujemy grubą warstwą smalcu lub wylewamy na nią sporo oleju. Z rękawa cukierniczego wyciskamy porcje ciasta - nieduże placuszki. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 15-20 minut.
Zmielony słodzik mieszamy z sokiem z cytryny i tak przygotowaną polewą oblewamy ciepłe pączki.