• Link został skopiowany

Keto pączki. Jak zrobić pączki w wersji dla osób na diecie?

Jesteś na diecie ketogenicznej i nieufnie patrzysz na sklepowe pączki na tłusty czwartek? W takiej sytuacji najlepiej przygotować własne. Mamy przepis na pączki dla osób na diecie ketogenicznej. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Pączki z serka homogenizowanego
Kcuxen /Shutterstock

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej

Dieta ketogeniczna zyskuje na popularności, ale budzi także wiele kontrowersji. Polega bowiem na ograniczeniu węglowodanów i oparciu diety przede wszystkim o tłuszcze, a także białka. Wielu produktów nie należy spożywać, będąc na tej diecie. Tradycyjne pączki również nie wchodzą w grę. Dziś podpowiadamy wam, jak zrobić pączki idealne dla osób na diecie ketogenicznej. Więcej o tym sposobie odżywiania przeczytacie za to poniżej:

Keto pączki - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • 4 jajka,
  • 400 g erytrytolu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki mleka migdałowego,
  • 1 łyżka oleju

Olej lub smalec do nasmarowania blachy.

Na polewę:

  • 100 erytrytolu lub innego słodziku zmielonego w młynku do kawy,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Jak zrobić keto pączki?

W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę migdałową, sodę i erytrytol. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dodajemy ocet, mleko migdałowe oraz olej, wszystko mieszamy. Następnie łączymy mokre składniki razem z suchymi, miksujemy je na gładką masę. Nakładamy ją do rękawa cukierniczego.

Blachę do pieczenia smarujemy grubą warstwą smalcu lub wylewamy na nią sporo oleju. Z rękawa cukierniczego wyciskamy porcje ciasta - nieduże placuszki. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 15-20 minut.

Zmielony słodzik mieszamy z sokiem z cytryny i tak przygotowaną polewą oblewamy ciepłe pączki.

Więcej o: