Roladki schabowe z piekarnika - tradycja w wersji light

Czy kotlety schabowe z piekarnika mogą być smaczne? Uważamy, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie. Roladki schabowe z piekarnika to ciekawy kompromis pomiędzy kuchnią tradycyjną, a nowoczesną. Coraz częściej zwracamy uwagę na kaloroczność dań i zamieniamy popularny sposób obróbki termicznej, jakim jest smażenie, na pieczenie. Przepis na niezwykle smaczne danie.

Fani lekkiej i zdrowej kuchni słyszeli już zapewne, że kotlety schabowe z piekarnika mogą być równie smaczne, co te smażone. Ci, którzy nie są przekonani i schabowe z piekarnika uważają za ryzykowny eksperyment, powinni spróbować soczystych roladek pieczonych. Przepis poniżej.

Roladki schabowe z piekarnika - co do środka? 

Tajemnica udanej rolady to aromatyczny środek. Co wybrać na nadzienie do rolady? Schab lubi się z  warzywami takimi jak papryka, pieczarki, cebula. Kotlety schabowe z piekarnika z całą pewnością nie są nudnym daniem. To tradycyjne danie z ciekawym twistem smaków. Czy schabowe z piekarnika mogą być smaczne i soczyste? Jak przygotować mięso, które wprost rozpływa się w ustach? O szczegółach piszemy poniżej. 

Schabowe pieczone - składniki na roladę 

Kluczem do sukcesu jak zwykle są świeże produkty. Poniżej prezentujemy pełną listę składników na rolady schabowe pieczone. 

  • schab bez kości - 1 kg 
  • pieczarki - 0,5 kg
  • sól, pieprz do smaku
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka stołowa 
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka - różne kolory 
  • olej roślinny
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Roladki schabowe z piekarnika krok po kroku 

Jak przygotować roladki z piekarnika? Czy jest to trudne? Zdecydowanie nie, ale roladki w tym wydaniu wymagają odpowiedniego przygotowania. 

  • Na początek należy umyć schab, podzielić na kotlety i dokładnie rozbić na bardzo cienko. 
  • W kolejnym kroku nacieramy mięso solą i pieprzem i odstawiamy na godzinę. 
  • Paprykę myjemy, odsączamy i kroimy na cienkie paski. 
  • Te same czynności należy powtórzyć z pieczarkami, które myjemy, odsączamy i kroimy. 
  • Teraz czas na obieranie cebuli, którą następnie kroimy w pióra. 
  • W kolejnym kroku smażymy cebulę na rozgrzanej patelni, aż do momentu, gdy się zarumieni. 
  • Następnie do cebuli dodajemy pieczarki i paprykę i dusimy przez dłuższą chwilę. 
  • Do duszonych warzyw dodajemy koncentrat oraz przyprawy. Następnie całość ponownie dusimy. 
  • Na cienki plaster mięsa wykładamy trochę farszu mniej więcej 1 łyżkę stołową i zawijamy. 
  • Tak powstałe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. 
  • Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C. 
  • Od czasu do czasu należy polać mięso sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. 
  • Na koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę po to, aby roladki się zarumieniły. 

Roladki z piekarnika - lista dodatków 

Co dodać do roladek? Idealne będą pieczone ziemniaki lub frytki. Do roladek schabowych sprawdzi się też chrzan lub ostry sos. Roladki można zabrać też do pracy w formie lunchu z dodatkiem pieczywa. Wieczorem do kolacji roladki schabowe idealnie komponują się ze szklanką dobrego piwa lub kieliszkiem czerwonego wina. To wyjątkowe danie pasuje przede wszystkim na rodzinny obiad, który powinien być tradycyjny, ale też lekkostrawny

Zobacz też: Nie tylko kotlet, czyli schab na 7 sposobów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.