Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Babeczki od wielu lat są hitem wśród wszystkich łakoci i smakują każdemu. Przepis na babeczki waniliowe jest banalny, a dodatek czekolady w środku zapewni niebywałe doznania smakowe. Lubisz ciastka nadziewane kremem z czekolady? Jeśli tak, koniecznie zapamiętaj ten prosty przepis.
Babeczki - przepis:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 450)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- tabliczka ulubionej czekolady (mleczna, deserowa lub biała)
- papilotki lub forma do pieczenia babeczek
Babeczki - jak je zrobić?
- Wszystkie suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij jajka i dodaj mleko. Całość połącz za pomocą miksera. Następnie ostrożnie wlewaj olej, cały czas miksując.
- Czekoladę pokrój lub podziel na kostki.
- Formę do babeczek natłuść masłem i włóż papilotki. Do każdej z nich wlej porcję ciasta, na to połóż kawałek czekolady i przykryj następną porcją ciasta. Ciasto powinno sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości papilotki, gdyż babeczki podczas pieczenia znacznie urosną.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez około pół godziny.
Ten przepis na babeczki jest dziecinnie prosty i z pewnością wspaniale uda się każdemu. Zapamiętaj ten przepis, na tłusty czwartek będzie jak znalazł. Smacznego!