Babeczki - przepis najprostszy, jaki znajdziesz. Ten składnik jest kluczowy

Babeczki waniliowe to zdecydowanie nasze ulubione łakocie. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a dodatek rozpływającej się czekolady, sprawia, że chcemy jeść ich więcej i więcej. Jak zrobić pyszne muffinki? Zapraszamy do najprostszego przepisu.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Babeczki od wielu lat są hitem wśród wszystkich łakoci i smakują każdemu. Przepis na babeczki waniliowe jest banalny, a dodatek czekolady w środku zapewni niebywałe doznania smakowe. Lubisz ciastka nadziewane kremem z czekolady? Jeśli tak, koniecznie zapamiętaj ten prosty przepis.

Babeczki - przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 450)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • tabliczka ulubionej czekolady (mleczna, deserowa lub biała)
  • papilotki lub forma do pieczenia babeczek

Babeczki - jak je zrobić?

  1. Wszystkie suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij jajka i dodaj mleko. Całość połącz za pomocą miksera. Następnie ostrożnie wlewaj olej, cały czas miksując.
  2. Czekoladę pokrój lub podziel na kostki.
  3. Formę do babeczek natłuść masłem i włóż papilotki. Do każdej z nich wlej porcję ciasta, na to połóż kawałek czekolady i przykryj następną porcją ciasta. Ciasto powinno sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości papilotki, gdyż babeczki podczas pieczenia znacznie urosną.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez około pół godziny. 

Ten przepis na babeczki jest dziecinnie prosty i z pewnością wspaniale uda się każdemu. Zapamiętaj ten przepis, na tłusty czwartek będzie jak znalazł. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: