Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Choć bajgle powszechnie kojarzymy z Nowym Jorkiem, w rzeczywistości jest to żydowski wypiek, wymyślony prawdopodobnie w Krakowie. Jego korzenie sięgają XVII wieku. Do USA bajgle dotarły wraz z żydowskimi emigrantami.
Te drożdżowe bułeczki mają charakterystyczny kształt oponki. Mogą być posypane makiem, sezamem lub gładkie. Jada się je zarówno na słodko, jak i na słono. Jak zrobić puszyste bajgle? Poniżej przepis.
Składniki:
Dodatkowo: jedno roztrzepane jajko do posmarowania, sezam lub mak do posypania bajgli, jeśli chcemy.
Sposób przygotowania:
Najpierw robimy rozczyn ze świeżych drożdży. Kruszymy je, wsypujemy łyżeczkę cukru, jedną lub dwie łyżki mąki, zalewamy ciepłym, ale nie gorącym, mlekiem i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Po tym czasie mieszamy rozczyn z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je tak jak drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Ciasto dzielimy na kilkanaście równych porcji, formujemy kulkę i robimy w środku dziurkę. Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na mniej więcej pół godziny. Przed upieczeniem bajgle można przez chwilę podgotować w garnku z wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie wyjąć, osuszyć i posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem oraz posypać ziarnem. Bajgle pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Bajgle świetne smakują z łososiem i serkiem typu philadelphia, klasykiem jest także podawanie ich z bekonem i jajkiem sadzonym. Można podawać je też z innymi dodatkami, np. z kurczakiem, z serem halloumi, z awokado, chorizo, szynką parmeńską i mozzarellą oraz na wiele, wiele innych sposobów.