Przepis na naleśniki do krokietów. Wiemy co zrobić, by były delikatne i sprężyste

Przepisów na naleśniki jest mnóstwo, jedni polecają robić je na maślance, inni zachwalają naleśniki na kefirze. Ale jakie będą idealne do krokietów? My znamy idealny przepis na naleśniki do krokietów - wystarczy mąka, mleko i jajka oraz odrobina wody. Takie naleśniki wyjdą delikatne i nie będą się rwać.

Więcej sposobów na domowe sukcesy kulinarne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kto z nas nie kocha krokietów? Te pyszne paszteciki naleśnikowe smakują wybornie z każdym farszem, a ich przygotowanie jest bardzo proste. No właśnie, proste jest wtedy, kiedy mamy idealne naleśniki do krokietów. Przecież gotowanie powinno sprawiać frajdę, a nie ma nic gorszego niż sztywne i zbyt grube naleśniki do krokietów, które pękają, albo rwą się podczas zawijania. Od dziś ten kłopot odejdzie w zapomnienie, ponieważ nasz przepis na naleśniki do krokietów gwarantuje sukces kulinarny. Zapomnij o kefirze, maślance czy lekkiej śmietance, najlepsze naleśniki do pasztecików i krokietów to: mąka, mleko, jajko i odrobina wody.

Przepis na naleśniki do krokietów:

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 450)
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli

Naleśniki idealne do krokietów - jak je zrobić?

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie wlej mleko i wbij jajka i za pomocą miksera połącz składniki.
  2. Następnie ostrożnie wlej gazowaną wodę, nie przerywając miksowania. Ważne, by robić to tylko do momentu połączenia składników. Kiedy masa na naleśniki osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odłóż miskę na 15 minut, by ciasto na naleśniki odpoczęło. To sprawi, że naleśniki będą elastyczne i nie będą pękać podczas zawijania. Odpowiada za to gluten zawarty w mące.
  3. Przygotuj patelnię i rozprowadź na niej odrobinę oleju (najlepiej za pomocą pędzelka). Za pomocą chochelki połóż na środku patelni niewielką porcję ciasta naleśnikowego i wykonując charakterystyczny kolisty ruch, rozprowadź ciasto na całą powierzchnię patelni. 
  4. Naleśniki smaż tylko z jednej strony, by nie były zbyt twarde. Po ostygnięciu nadziewaj naleśniki ulubionym farszem, opanieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Te naleśniki są najlepsze do krokietów. Ich konsystencja jest idealna i dzięki naszemu przepisowi na naleśniki do krokietów zrobisz z łatwością swój ulubiony przysmak. Smacznego i miłego gotowania!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.