Ciasto ze śliwkami - zabawa w słodko-kwaśne. Przepis jest łatwiejszy, niż myślisz

Ciasto ze śliwkami to ciekawe połączenie smaków na delikatnym biszkopcie. W wersji podstawowej może być niezobowiązującym plackiem, ale z dodatkami to już całkiem inna historia.

Ciasto ze śliwkami - jak przygotować i czy jest to trudne? 

To bardzo wdzięczna propozycja, która zajmie tylko kwadrans, co sprawia, że jest to idealna opcja na niespodziewanych gości w weekend. Ciasto ze śliwkami można też przygotować w piątkowy wieczór w formie słodkiej zachcianki. Co ważne jest to placek uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Poziom trudności nie jest wysoki. Jak przygotować ciasto ze śliwkami? Mamy na to sprawdzony przepis!

Ciasto ze śliwkami - składniki na blachę 20x40 cm

Lista produktów jest krótka, co tylko potwierdza, że jest to idealny kandydat w kategorii na ostatnią chwilę. Oto składniki na ciasto ze śliwkami:

  • margaryna - 1 sztuka,
  • śliwki - 1 kg, 
  • cukier waniliowy - 1 sztuka, 
  • proszek do pieczenia - 1 małe opakowanie, 
  • mąka - 4 szklanki, 
  • jajka - 5 sztuk, 
  • cukier - 1 szklanka,
  • śmietana 12% - 1 szklanka.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Ciasto ze śliwkami krok po kroku - jak zrobić? 

Zadanie nie jest trudne, ciasto ze śliwkami krok po kroku może przygotować każdy. Oto przepis: 

  1. Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Teraz cukier należy wymieszać z cukrem waniliowym. 
  3. W następnym kroku topimy tłuszcz w garnku, który następnie należy wystudzić. 
  4. Czas na dużą miskę, w której ubijamy białka z cukrem, po chwili dodajemy żółtka i nadal ubijamy. 
  5. Teraz do ubitych jajek należy dodać wystudzony tłuszcz (małymi porcjami), w kolejnym kroku śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. 
  6. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Na wierzchu należy ułożyć umyte, wydrylowane i podzielone na pół śliwki. 
  8. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, przed końcem warto przeprowadzić test suchego patyczka. 

Z czym podawać ciasto ze śliwkami? Dwie propozycje 

Jak już wspomniano na początku, ciasto ze śliwkami można podać w wersji podstawowej, czyli z cukrem pudrem. I będzie to idealna opcja do herbaty lub na przykład w towarzystwie lodów, bitej śmietany lub posypki. Wersja na bogato sprawdzi się zwłaszcza w przypadku dziecięcych urodzin. Tak przygotowany placek z całą pewnością może konkurować z profesjonalnym tortem. Z czym podawać ciasto ze śliwkami w wersji dla miłośników słodkości? Połączenie kremu czekoladowego z bitą śmietaną to prawdziwa słodka uczta, w końcu nie zawsze trzeba liczyć kalorie. Kwaśne owoce dodadzą ciekawej nuty, a delikatny biszkopt sprawi, że pomimo wszystko będzie to lekki deser, który rozpływa się w ustach.

Zobacz też: Ciasto marchewkowe. Ten przepis to hit internetu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.