Prosty przepis na gofry. Zrobisz je, nawet jeśli nie masz w domu gofrownicy

Przedstawiamy proste przepisy na pyszne domowe gofry, również bez użycia gofrownicy. Co istotne, przygotujesz je ze składników, które zapewne masz już w kuchni.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Prosty przepis na zdrowe gofry

Oto przepis na gofry, które przygotujesz, nawet jeśli nie masz obecnie w domu gofrownicy. Potrzebne składniki to:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 2 jajka;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 100 g masła;
  • opakowanie cukru wanilinowego;
  • szczypta soli.

Prosty przepis na gofry bez gofrownicy

Jeśli masz już wszystkie potrzebne składniki, najpierw rozpuść masło i odstaw je do ostudzenia. Oddziel żółtko od białka, a następnie:

  • Dodaj do żółtka mleko, mąkę, cukier wanilinowy proszek do pieczenia;
  • całość mieszaj ręcznie lub za pomocą miksera;
  • wlej masło i jeszcze raz połącz wszystkie składniki;
  • do białej dodaj sól i ubij je na sztywną pianę;
  • przełóż pianę do masy z żółtkami i mieszaj delikatnie.

W zależności od sposobu robienia gofrów rozgrzej patelnię grillową lub taką z nieprzywierającą powierzchnią bez dodatku tłuszczu albo piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  • Piekarnik: Porcję ciasta wlewamy do foremki do gofrów (lub innej formy), układamy ją na blasze i pieczemy przez 15-20 minut.
  • Patelnia: Porcję ciasta wylewamy na środek i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Gotowe gofry odłóż na kratkę do studzenia ciast. Dzięki temu będą chrupiące.

Prosty przepis na klasyczne gofry krok po kroku

Natomiast jeśli masz w domu gofrownicę, warto przygotować danie w klasycznej wersji. Składniki, jakie potrzebujesz, to:

  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 jajka;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ok. 100 - 150 ml oleju słonecznikowego lub masła;
  • 1 i 1/2 szklanki mleka;
  • sól;
  • cukier puder.

Przygotuj głęboką misę. Wsyp do niej cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość mieszaj. Dodaj olej roślinny, jajka, mleko, a następnie:

  • miksuj mikserem do osiągnięcia gładkiej masy;
  • gotową odstaw na 15 minut;
  • rozgrzej gofrownicę;
  • za pomocą głębokiej łyżki wlej do niej masę.

Gofry piecz przez mniej więcej 3-4 minuty. Sprawdzaj stopień wypieczenia gofrów i zdecyduj, jak wypieczone wafle ci odpowiadają. Po upieczeniu rozłóż je na dużej powierzchni, aby lekko odparowały. Może to być kratka od piekarnika lub papier do pieczenia. Na koniec posyp gofry cukrem pudrem.

Może cię także zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.